65 de deputaţi au votat: În locul Stadionului Republican va fi construită noua ambasadă a Statelor Unite

Embed:

Statele Unite ale Americii vor putea să-și construiască ambasadă pe terenul fostului Stadion Republican din Capitală. Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care-i permite Guvernului să inițieze procesul de vânzare a terenului. Dezbaterea documentului s-a lăsat cu replici dure, iar deputații socialişti au părăsit sala de ședințe.

Deputații liberali s-au arătat nedumeriți de ce nu se construiește un alt complex sportiv în locul celui demolat.

"De ce nu ați construit Arena Chișinău pe acest teren unde a fost Stadionul Republican?", a întrebat Alina Zotea, deputat PL.

"E imposibil într-un centru ca orașul Chișinău, suntem în 2018, să plasăm un obiectiv cu așa volum și anvergură. Blocăm tot Chișinăul ca trafic", a precizat Vitalie Iurcu, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii.

"Atunci când Partidul Liberal a condus Primăria orașului Chișinău șapte ani de zile, ați lucrat la un plan de dezvoltare a municipiului Chișinău? La structură ați lucrat? Dați exemplu de Lujniki, Chelsea! Stadioanele acestea stau în centrul orașului, dar au metrou. N-avem metrou pe care domnul Chirtoacă nu l-a construit", a menţionat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Iar deputații socialiști au spus că au așteptat proteste în fața legislativului.

"De ce nu protestează astăzi Maia Sandu și Andrei Năstase la Parlament? Americanii trebuie să primească o ambasadă nouă și nu se poate de protestat", a spus Vlad Batrîncea, deputat PSRM.

Proiectul de lege a fost votat de 65 de deputați. Printre ei sunt şi liberali, şi liberal-democraţi, care l-au criticat.

Liderii PAS și PLDM nu văd cu ochi buni construcția Ambasadei SUA pe teritoriul fostului Stadion Republican. Maia Sandu și Viorel Cibotaru au declarat, potrivit Vocea Basarabiei, că decizia trebuia supusă consultărilor cu societatea civilă.

"Era corect dacă existau consultări cu locuitorii municipiului Chișinău, dar sperăm că Ambasada va ține cont de interesele cetățenilor și ceea ce se va construi acolo se va încadra în spațiul arhitectural din această zonă", a subliniat liderul PAS, Maia Sandu.

"Cred că oamenii au nevoie acum de alte decizii și alt gen de activitate", a menţionat Viorel Cibotaru, lider PLDM.

Jurnaliştii au încercat să afle şi părerea lui Andrei Năstase cu privire la acest subiect, însă liderul PPDA a refuzat să le ofere o reacţie.

Guvernul a decis, miercuri, să transmită Ambasadei Statelor Unite terenul cu suprafaţa de peste cinci hectare.
 

PUBLIKA.MD aminteşte că Executivul urmează să determine valoarea lotului, să negocieze prețul și să semneze contractului de vânzare-cumpărare. 

Stadionul Republican va fi transmis cu titlu oneros, la preț de piață, din proprietate publică în una privată, pentru construcția sediului Ambasadei SUA.

Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a declarat anterior pentru postul nostru de televiziune că tranzacţia de procurare a terenului pentru construcţia noului sediu al Ambasadei SUA în Moldova va fi una corectă şi transparentă.

Diplomatul a mai explicat că sediul actual al ambasadei SUA este mic, iar unii angajaţi sunt nevoiţi să muncească în oficii, care sunt amplasate în diferite regiuni ale Capitalei.

În 2007, guvernarea comunistă, în frunte cu premierul Vasile Tarlev a luat decizia de a reconstrui terenul de fotbal, a demolat edificiul şi a trecut lotul în proprietatea statului.

Stadionul Republican a fost deschis în 1952 și avea o capacitate de opt mii de locuri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu