60 la sută dintre moldoveni INSISTĂ ca sistemul de vot să fie schimbat

Aproape 60 la sută dintre moldoveni insistă ca actualul sistem electoral să fie modificat. În acelaşi timp, peste jumătate dintre cetăţeni ar vrea să-şi aleagă direct deputaţii. Sunt rezultatele sondajului de opinie, prezentat de IMAS. Studiul mai relevă şi faptul că moldovenii susţin că Parlamentul ar trebui  să se folosească de dreptul suveran de a modifica sistemul electoral. 

Peste 70 la sută dintre cetăţeni au auzit despre intenția unor partide de a schimba sistemul de vot.

În acelaşi timp, aproximativ 60 la sută cred că sistemul electoral trebuie modificat. Doar puţin peste 30 la sută dintre moldoveni consideră că această modificare nu este una necesară.

De asemenea, aproape 55 la sută ar dori ca la următoarele alegeri parlamentare să aleagă direct deputaţii. Asta în timp ce doar 35 de procente vor ca scrutinul să se desfăşoare în baza actualului sistem de vot.

Cei mai mulţi cetăţeni sunt de părere că Parlamentul ar urma să se folosească de dreptul suveran de a decide schimbarea sistemului electoral dacă majoritatea cetățenilor cer acest lucru. Mai puţini consideră că Legislativul trebuie să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția și să nu recurgă la modificarea sistemului de vot.

Organizatorii sondajului au întrebat şi ce ar trebui să facă Parlamentul în cazul în care pe de o parte majoritatea cetățenilor cer schimbarea sistemului, iar pe altă parte UE anunță că va sancționa Moldova dacă aleşii vor lua o astfel de decizie. 60 la sută dintre moldoveni au spus că deputaţii ar trebui să asculte voința cetățenilor şi să modifice sistemul şi apreciază o eventuală sanţionare a UE drept un pars incorect. De asemenea, peste 40 la sută dintre moldoveni s-ar simţi dezamăgiţi dacă PDM ar renunţa la inițiativa privind votul mixt, așa cum a renunțat și la votul uninominal.

Mai mult, studiul arată că 70 la sută dintre cei chestionaţi nu intenţionează să meargă la protestele organizaţiilor neguvernamentale, dacă proiectul sistemului mixt va fi adoptat de Parlament în lectură finală. 27 la sută au spus că sunt gata să iasă la mitinguri, iar 3 la sută nu au răspuns. De asemenea, 74 la sută dintre participanţii la sondaj spun că nu au încredere în societatea civilă. Unul din motive ar fi politiziarea acestor organizaţii. 69 la sută dintre moldoveni sunt de această părere. Totodată, 63 la sută consideră că acestea sunt folosite pentru spălarea banilor.

Sondajul a fost realizat la comanda partidului Democrat din Moldova, în perioada 22 iunie - 9 iulie, pe un eşantion de peste 1.111 de persoane din 67 de localităţi. Marja de eroare este de +/- 3 la sută.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu