"60 la sută din livezile din ţară ar trebui să fie defrişate"

Sectorul de fructe din Republica Moldova necesită o strategie de dezvoltare durabilă. Asta deoarece livezile sunt fie bătrâne, fie au un randament de producere foarte scăzut. De aceea, 60 la sută acetea ar trebui să fie defrişate. Acest lucru se menţionează într-un comunicat al Asociaţiei Producătorilor de Fructe din Moldova.

Totodată, în comunicat mai scrie că producătorii de fructe spun că se confruntă cu un şir de probleme: preţul mare la motorină, impozitele mari şi creditele prea scumpe.

"Subvenţii de tipul întoarcerii accizului la motorină sau TVA la produsele de uz fito-sanitar nu vom mai avea în Republica Moldova, este un angajament asumat de ţara noastră care nu poate fi încălcat. Ministerul Agriculturii a venit cu propunerea ca atunci când vor rămâne bani necheltuiţi în fondul de subvenţionare, să vină cu o modificare pentru a majora suportul din partea statului", a informat reprezentantul ministerului de ramură.

Totodată, producătorii acuză instituţiile responsabile că nu au capacităţile necesare şi duc o activitate formală. Iar şeful direcţie în cadrul MAIA, Mihai Suvac, confirmă că din 6 laboratoare acreditate şi acceptate de partea rusă, activează numai 5, dar şi acestea întâmpină dificultăţi la determinarea reziduurilor din fructe, din cauza echipamentului învechit.

"Un viitor previzibil şi de succes pentru investiţiile noastre în livezi, frigidere şi linii de sortare poate fi asigurat numai atunci când noi, producătorii de fructe, împreună cu instituţiile statului vom fi capabili să oferim consumatorului fie local, fie extern certitudinea că fructele moldoveneşti sunt gustoase, sănătoase şi inofensive", afirmă preşedintele Asociaţiei, Victor Ungureanu.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu