60 de localităţi, eliberate în estul Ucrainei. Luptele au împiedicat desfăşurarea anchetei tragediei aviatice

Embed:

60 de oraşe şi sate au fost eliberate în estul Ucrainei, regiune controlată de separatişti proruşi. Anunţul făcut de ministrul ucrainean al Apărării vine în timp ce trupele guvernamentale sunt aproape de a mai obţine o victorie. Oraşul Gorlovka este înconjurat de militari, iar toate ieşirile sunt blocate.

Confruntările armate dintre forţele ucrainene şi militanţii proruşi au continuat. Potrivit Kievului, ofensiva va avea loc până când oraşul Gorlovka va fi eliberat. Deocamdată, localitatea este încercuită de trupe guvernamentale, iar separatiştii nu au cale de scăpare. Bilanţul preliminar al administraţiei din Gorlovka este de 13 civili morţi, inclusiv doi copii.

Presa scrie că numărul morţilor ajunge la 30. Luptele grele din regiune i-au împiedicat pe anchetatorii internaţionali să desfăşoare investigaţiile la locul prăbuşirii avionului malaezian. Cercetările ar putea fi reluate astăzi.

"Situaţia s-a schimbat rapid. Este normal să se întâmple acest lucru. Am încercat să ne apropiem de locul tragediei, dar am fost opriţi din motive de securitate în apropiere de oraşul Şahtersk, unde am fost martorii unor atacuri cu mortiere", a declarat şeful adjunct de monitorizare OSCE în Ucraina, Alexander Hug. 

Totodată, Olanda consideră imposibilă opţiunea trimiterii unei misiuni militare în zona prăbuşirii avionului de pasageri. Autorităţile declară că asta ar presupune un mare risc, în special în apropiere de frontiera cu Rusia, care susţine separatiştii şi are o armată foarte puternică.

Iar Statele Unite au publicat o serie de imagini care demonstrează că Rusia efectuează tiruri asupra Ucrainei cu scopul de a-i susţine pe separaiştii din estul ţării. Este vorba despre patru fotografii realizate din satelit.

Potrivit departamentului american de Stat, în două dintre aceste imagini apar un grup de lansatoare de rachete şi altul de obuziere. De asemenea, se văd cratere provocate de impactul la sol al obuzelor. A treia imagine dezvăluie ceea ce Washingtonul afirmă că este armament greu, furnizat de către Moscova şi utilizat de către separatişti proruşi pe teritoriul Ucrainei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu