56 de cazuri de rujeolă au fost confirmate

Embed:

Tot mai mulţi oameni sunt suspectaţi că au rujeolă. Ministerul Sănătăţii a anunţat că numărul cazurilor a crescut de la 86 la 113 într-o singură zi. Totodată, în cazul a 56 de pacienţi boala a fost confirmată de analizele de laborator. Cele mai multe cazuri sunt în Taraclia, Ceadîr-Lunga, Cahul şi Nisporeni. Premierul Pavel Filip cere sancţiuni pentru angajaţii ANSP şi reprezentanţii autorităţilor locale care vor fi găsiţi vinovaţi că nu au acţionat corespunzător pentru a preveni epidemia.

"A existat mai multă ireponsabilitate până acum. Nu am privit ca scop în sine sancţionarea sau pedepsirea cuiva, pentru mine este foarte important ca problema să fie rezolvată. Dar, desigur, în urma anchetei care va fi dusă până la capăt vom stabili dacă cineva nu şi-a făcut suficient de bine munca va fi sancţionat", a spus premierul, Pavel Filip.

În sudul ţării s-au luat măsuri urgente. Niciun copil din Găgăuzia nu va fi primit la şcoală de 1 septembrie, dacă nu va prezenta certificatul medical privind vaccinarea împotriva rujeolei. Decizia a fost luată astăzi în cadrul comisiei pentru situaţii excepţionale, care a avut loc la Comrat.

Autorităţile locale susţin că situaţia în regiune este una gravă, iar reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu exclud că în Ceadîr-Lunga ar putea fi instituit codul roşu de rujeolă. Astfel, un grup format dintr-un poliţist, un medic şi un reprezentat al primăriei va merge în familiile, care sunt împotriva vaccinării şi vor încerca să-i convingă să-şi imunizeze copiii.

"Cu implicarea poliției vom efectua anumite activități de discuție, de comunicare cu aceste persoane pentru a-i convinge să efectueze aceste vaccinări", a spus adjunctul bașcanului UTA Găgăuzia, Vadim Ceban.

Copiii care nu au fost vaccinaţi nu vor fi admişi la studii pentru a nu permite răspândirea virusului.

"Analizând situația din țară și instaurarea codului portocaliu de urgență, am luat decizia ca fără certificat să nu mai fie admis niciun copil în școli", a spus președintele raionului Ceadîr-Lunga, Valentin Cara.

Ţinând cont de situaţia îngrijorătoare, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii îndeamnă oamenii să-și imunizeze copiii și dau asigurări că vaccinul este inofensiv.

"Vorbim de cod portocaliu la nivel național, nu la nivel regional aici în Găgăuzia, deoarece aici deja suntem într-un alt cod, fiindcă avem mai mult de cinci îmbolnăviri la un milion populație. Avem o vaccinare în jur de 75 de procente în regiunea respectivă", a spus secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Aliona Serbulenco.

Pentru minorii care au ratat vaccinarea la una din cele trei etape, un an, şapte sau 15 ani, va fi elaborat un plan individual de imunizare. Vaccinul este gratuit. Statul plăteşte pentru o doză 45 de lei, în timp ce costul tratamentului unui caz de rujeolă ajunge la 7000 de lei. Amintim că focarul a izbucnit într-o tabără neautorizată din Ungheni. Virusul a fost depistat la un copil care se întorsese recent din Ucraina. Poliţia a deschis un dosar penal în acest caz.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu