51 de oameni au murit şi 470 au fost răniţi, anul acesta, în accidente de muncă

Embed:

51 de oameni au murit şi 470 au fost răniţi, anul acesta, în accidente de muncă. O statistică îngrijorătoare, care se referă numai la primele patru luni ale anului. Cele mai multe victime sunt în agricultură, industrie şi construcţii. Vinovaţi sunt, spun autorităţile, şi angajatorii, care nu oferă condiţii sigure de muncă, dar şi muncitorii, care, de multe ori, nu respectă nici cele mai elementare norme de protecţie. Iar legislaţia trebuie schimbată, pentru a le oferi mai multe drepturi angajaţilor.

Maria este văduvă de şase ani. Soţul ei a murit strivit de un tractor, în timp ce se afla la muncă, pe câmp. A primit atunci un ajutor de 10.000 lei, bani care s-au dus pe înmormântare. Acum, are o pensie de urmaş, de 200 de lei - o sumă mică pentru că legislaţia nu a mai fost schimbată, iar urmaşii primesc aceleaşi sume ca acum 20 de ani.

În ciuda accidentelor frecvente, mulţi dintre angajaţi continuă să nu respecte normele de protecţia muncii. În plus, mulţi oameni lucrează fără contract de muncă. Astfel, ei nu pot dovedi în instanţă că au fost victime ale unui accident de muncă, iar angajatorii au câştig de cauză în aproape toate cazurile.

Autorităţile susţin că vor intensifica verificările, pentru a vedea dacă atât angajatorii, cât şi angajaţii respectă normele de protecţie. În caz contrar, amenzile sunt cuprinse între 800 şi 3.000 lei.

Lasă un comentariu