500 de medici pleacă anual din Moldova, arată datele Ministerului Sănătăţii

Embed:

500 de medici pleacă anual din Moldova, arată datele Ministerului Sănătăţii. Lipsa cadrelor din spitale este acută mai ales la sate. În 25 dintre acestea nu mai calcă demult niciun medic.

Potrivit datelor statistice oferite de Ministerul Sănătăţii, avem 31 de medici la 10 mii de locuitori, la fel ca în Uniunea Europeană. Diferenţa apare când vorbim despre distribuirea în localităţi. Astfel, în spitalele din mediul rural avem numai 16 medici la 10 mii de locuitori. Cât despre numărul medicilor de familie, avem 5 la 10 mii de cetăţeni, faţă de 9 în statele Uniunii Europene.

Pe de altă parte, în prezent, Moldova are peste 200 de localităţi rurale unde medicul de familie vine la cabinet doar de două-trei ori pe săptămână, iar în 25 de sate nici măcar nu există cadre medicale. În schimb, spitalele au un număr exagerat de angajaţi în departamentul administrativ. În ceea ce îi priveşte pe medici, numărul lor este în scădere.

Anual, aproape 200 de doctori şi peste 300 de asistenţi medicali solicită de la Ministerul Sănătăţii certificate de autentificare a actelor de studii, pentru a pleca la muncă în străinătate. Dar foarte puţini îşi fac meseria acolo. Majoritatea ajung să lucreze la negru, de obicei pe post de infirmieri personali ai oamenilor în vârstă şi bolnavi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu