50% dintre bolnavii de tuberculoză din Moldova nu se însănătoşesc după terapie din cauza unor vicii

Embed:

Moldova este în topul ţărilor din Europa cu cea mai mică rată în tratarea tuberculozei. Aproape jumătate dintre bolnavii de TBC nu se însănătoşesc după efectuarea terapiei. 

Potrivit unui studiu, doar 52,3 la sută dintre pacienţi se refac după maximum cinci luni de tratament. Oameni de ştiinţă moldoveni explică rezultatele slabe din ţara noastră prin situaţia economică dificilă, serviciile medicale slab dezvoltate, consumul de tutun și de alcool în perioada tratamentului, dar şi utilizarea dozelor nepotrivite de medicamente. 

Potrivit statisticilor oficiale, cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză sunt în municipiul Chişinău - 578 de bolnavi la 100 de mii de locuitori. În top urmează raioanele Călăraşi, Orhei, Străşeni, Rezina, Anenii Noi, Şoldăneşti şi Făleşti.

Bărbatul din imagine a fost internat la Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie acum şase luni. În acest răstimp, el a întrerupt tratamentul de două ori. Potrivit medicilor, terapia este îngreunată din cauză că pacientul este fumător.

"Fumez şi acum, fumez mult. Eu ştiu că nu trebuie, dar am făcut serviciul militar 12 ani şi fumam câte şase pachete de ţigări timp de 24 de ore. În prezent, fumez un pachet timp de 2-3 zile", a explicat bărbatul.

Medicii spun că monitorizarea bolnavilor de tuberculoză este o misiune dificilă în condiţile în care mulţi dintre ei nu pot ajunge la spital din lipsă de bani.

"Apelăm la medicii de familie, şi deobicei la cei care-s tare tare vulnerabili li se acordă ajutor bănesc ca să se deplaseze la raion. Deseori şi lucrătorii medicali sau asistentele medicale merg la om acasă, îl supraveghează", a declarat medicul ftiziopneumolog din raionul Anenii Noi, Ludmila Rebdev.

"Bolnavii noștri încă nu conștientizează că, tuberculoza e o maladie care trebuie să fie tratată de la început. Dacă la Chișinău este dificil în depistare, la raioane este și mai grav atunci când, pacienții mai și au de lucru pe câmp", a menţionat directorul Spitalului de Ftiziopneumologie, Maria Cetulean.

În prezent, tratamentul împotriva tuberculozei este asigurat de stat, însă peste 10 la sută dintre pacienţi abandonează tratamentul.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu