42 de ani de la MARELE CUTREMUR care a afectat România şi Moldova. Momentul CATASTROFAL, înregistrat (AUDIO)

În urmă cu 42 de ani, la data de 4 martie 1977, România a fost afectată de un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7.3 pe scara Richter, soldat cu mii de victime şi însemnate pagube materiale. Acest cutremur a afectat şi ţara noastră.

Au murit atunci 1.570 de oameni, iar alte peste 11.000 de persoane au fost accidentate.

De asemenea, numeroase obiective industriale au fost afectate sever. S-au înregistrat incendii provocate de explozii de gaze și alte surse de foc deschis. 

Violența cutremurului s-a înregistrat atât pe verticală, cât și pe orizontală, în direcția nord-sud și est-vest. Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110 km, planul în care s-a produs prăbușirea straturilor fiind de aproximativ 60°.

Toate stațiile seismice de pe glob, aflate pe recepție, au reperat cutremurul, prima care a prins, procesat și analizat informațiile primite în urma cutremurului fiind cea de la Golden – Colorado (Statele Unite). Energia distructivă eliberată de seism a fost egală cu cea emisă de 10 bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei.

55 de secunde de groază. Pereții s-au prăbușit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit! Unii s-au repezit îngroziți pe scări sau spre ieșiri; alții au rămas încremeniți în casa, paralizați de teama. Aceeași teamă care i-a îndemnat pe alții să se arunce de la etaj. S-au înregistrat chiar și cazuri de femei care au născut înainte de vreme.

Evaluarea finală a pierderilor – umane și materiale: 1.570 morți, 11.300 răniți, 32.900 locuințe prăbușite sau grav avariate, 35.000 de familii sinistrate, 763 de unități economice afectate.

Pagubele s-au ridicat la 10 miliarde lei româneşti, echivalentul a 2 miliarde de dolari. S-a dus o luptă neîncetată, zile în şir, pentru scoaterea supravieţuitorilor de sub darâmături. Au fost aduși chiar și specialiști din Elveția, însotiți de câini dresați pentru salvarea victimelor din munți.

Au fost găsiţi supraviețuitori chiar și după 11 zile de la cutremur. Ultimul salvat, tânărul de 19 ani, Sorin Crainic, a stat sub darâmăturile fostului bloc "Continental" nu mai puţin de 250 de ore, înainte de a fi recuperat și redat vieţii.

Cutremurul s-a produs la 37 de ani de la precedentul seism vrâncean catastrofal, care a avut loc la 10 noiembrie 1940 (magnitudine 7,4 pe scara Richter şi 7,7 pe scara bazată pe moment seismic).

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu