400 de câini maidanezi şi cu stăpân vor fi operaţi în Capitală. Intervenţiile vor fi făcute de veterinari din SUA

15 veterinari din Statele Unite ale Americii au venit la Chişinău pentru a ajuta la sterilizarea maidanezilor din oraş. Aceştia au fost invitaţi de edilii Capitalei, care le-au pus la dispoziţie un cabinet mobil în incinta Necropolei de animale, a întreprinderii Regia Autosalubritate.

Specialiştii vor efectua 400 de operaţii: primele intervenţii, pe cei 200 de câini din incinta azilului. Alte 200 de animale vor fi sterilizate la solicitarea stăpânilor. Toate operaţiile sunt efectuate gratuit.

Veterinarii americani sunt ajutaţi de studenţi ai facultăţii de medicină veterinară de la universitatea agrara."Noi facem tăieturi foarte mici, în care lucrăm pe parcursul operaţiei foarte repede. Câinii de aici sunt foarte dulci şi prietenoşi, dar sunt fricoşi. Avem în jur de 15 studenţi foarte entuziasmaţi. Dornici să ne ajute, să înveţe tehnici de sterilizare. Cum să o facă, de ce este important", a declarat Winnie Neunzic, medic veterinar Organizaţia Internaţională "WorldVets".Viitorii medici spun că experienţa este binevenită şi că îi va ajuta foarte mult în meserie."Sunt foarte multe lucruri noi. În primul rând sedarea e diferită de cum o facem noi. Medicii veterinari au mai puţine posibilităţi de a procura anestezie de calitate. Ei folosesc vreo patru tipuri de anestezice, pe când noi cu mult mai puţine", a declarat Creţu Valentina, studentă."Suntem bucuroşi de aşa experienţă. Învăţăm practica", a declarat Amir Asadz, student.


"Am învăţat multe lucruri care poate mai rar le-am văzut. Activează foarte bine. Au ustensile şi medicamente de înaltă calitate. Deja am participat, aştept cu al doilea căţel să intru", a declarat Vasile Ivancov, student.Echipa de medici din SUA se va afla la Chişinău până vineri. Pe lângă câinii vagabonzi, aici vor putea fi sterilizaţi şi patrupezii cu stăpân."Astăzi au fost deja zeci de persoane care şi-au adus câinii, i-au sterilizat şi i-au luat acasă. Noi rugăm oamenii să aducă aici cât mai mulţi câini", a declarat Roman Racman, şeful Centrului de sterilizare a cîinilor maidanezi din cadrul Regiei „Autosalubritate”.Toate cheltuielile pentru realizarea proiectului şi le-a asumat organizaţia americană WorldVets, care a şi trimis veterinarii. În Moldova, o astfel de procedură costă în jur de 400 de lei. Este a doua campanie de sterilizare în masă din acest an. 

Luna trecută, trei medici din România au operat 100 de maidanezi şi au instruit veterinarii de la noi despre noile proceduri. Vara aceasta vor mai fi organizate doua campanii de sterilizare în masă a maidanezilor.