33 DE ANI DE LA EXPLOZIE. Catastrofa de la Cernobîl s-a produs în 26 aprilie 1986

Embed:
33 de ani s-au scurs de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii - explozia de la Cernobîl. În data de 26 aprilie 1986, la 01:23 noaptea, reactorul numărul patru al Centralei Nucleare Electrice a explodat, iar un nor radioactiv s-a îndreptat spre ţările vestice ale fostei Uniuni Sovietice, Europa şi estul Americii de Nord.

Norul a acoperit aproape 30 de ţări, iar printre cele mai afectate state a fost şi Republica Moldova, alături de Ucraina, Belarus şi Rusia. Nici România nu a scăpat de efectele catastrofei fiind înregistrată o creştere a radiaţiei de zece mii de ori mai mare decât valorile normale.

Datele privind numărul morţilor în urma tragediei, variază de la câteva mii până la un milion.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a publicat un raport potrivit căruia nouă mii de oameni au murit, iar 200 de mii s-au îmbolnăvit. Un alt studiu publicat în 2010 la New York, arată că la nivel mondial aproape un milion de oameni au murit din cauza contaminarii radioactive.

După explozia de la Cernobîl, timp de zece zile s-a emis în atmosferă echivalentul radioactivității a 400 de bombe de la Hiroshima. Experţii internaţionali susţin că zona din jurul fostei centrale nucleare va continua să fie contaminată în următorii cel puţin trei mii de ani.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu