30 de copii ruşi ale căror mame sunt încarcerate în Irak și condamnate pentru legături cu SI au fost repatriaţi

Treizeci de copii ruşi ale căror mame sunt încarcerate în Irak pentru apartenenţă la gruparea teroristă Stat Islamic (SI) au părăsit duminică Bagdadul cu destinaţia Rusia, a anunţat o sursă diplomatică rusă, potrivit AFP.

Taţii acestor copii - fete şi băieţi cu vârste între trei şi 10 ani - au fost ucişi în cei trei ani de confruntări între gruparea jihadistă şi trupele irakiene care au alungat SI la sfârşitul lui 2017 din toate centrele urbane din ţară, a adăugat sursa citată.

Anterior, în această săptămână, preşedintele cecen Ramzan Kadîrov a declarat că aceşti copii vor sosi în Rusia duminică. Kadîrov a precizat că 24 dintre aceşti copii sunt originari din Daghestan, iar trei din Cecenia.

Duminică, premierul irakian Adel Abdel Mahdi a primit-o pe Anna Kuzneţova, emisarul pentru drepturile copilului al preşedintelui rus Vladimir Putin, în faţa căreia a făcut apel ''să se facă deosebirea între chestiuni umanitare şi crime teroriste''. ''Aceşti copii sunt în egală măsură victime'', a adăugat Mahdi.

În noiembrie, una dintre consilierele lui Kadîrov, Kheda Saratova, a acuzat FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) că împiedică repatrierea în Cecenia a văduvelor şi copiilor combatanţilor ruşi din SI. Potrivit declaraţiilor ei, circa 2.000 dintre aceştia se află în Irak şi în Siria vecină, în timp ce o sută de copii şi femei - majoritatea provenind din republici ruse din Caucaz - au revenit până în prezent în Rusia, scrie Agerpres.ro.

Aproape 4.500 de cetăţeni ruşi au plecat din ţară pentru a lupta ''alături de terorişti'', anunţase în urmă cu un an FSB.

Peste 300 de oameni, între care 100 de cetăţeni străini, au fost condamnaţi la moarte în Irak, iar alţii la închisoare pe viaţă, pentru apartenenţă la SI. Majoritatea celor condamnaţi sunt cetăţeni turci sau persoane originare din fostele republici ale Uniunii Sovietice.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu