30 de ani de la inventarea Internetului. Ce spun moldovenii și cât de dependeți sunt

Embed:

Se împlinesc 30 de ani de când a fost inventat internetul. Cu această ocazie motorul de căutare Google a propus şi un logo special. 

În 12 martie 1989, fizicianul britanic Tim Berners Lee a lansat World Wide Web, în special, pentru a permite savanţilor de la instituţiile de cercetare să partajeze informaţiile. Ulterior toată lumea a avut acces la internet, iar tot mai mai multe companii şi-au dezvoltat afacerile datorită reţelei globale, fondatorii lor ajungând cei mai bogaţi oameni din lume. Între 1994 şi 1998 au fost puse bazele Yahoo, magazinului on-line Amazon, site-ului de licitaţii eBay, serviciului de plăți  online PayPal şi Google - devenit între timp cel mai mare motor de căutare din lume. 

În 2004 a apărut Facebook-ul, iar Twitter-ul - doi ani mai târziu. În 2007, odată cu lansarea iPhone, internetul a revoluționat din nou, datorită dezvoltării aplicaţiilor mobile, care au generat afaceri de miliarde.

Totuşi, dezvoltarea internetului a dus la propagarea urei, prin intermediul reţelelor de socializare, răspândirea ştirilor false, atacuri cibernetice sau spargeri ale conturilor de email.

Tinerii spun că internetul pentru ei este o sursă de inspirație și că petrec timpul în mediul virtual chiar şi patru ore pe zi.

”Cred că pentru fiecare tânăr internetul reprezintă totul. Este comunicarea cu părinții, cu rudele, cu toți.”

”Practic toată ziua o petrec pe internet, deoarece așa este și jobul și viața.”

Totuși, mulţi moldoveni sunt conştienţi de faptul că utilizarea excesivă a internetului poate deveni un viciu.

”În primul rând este un avantaj pentru că afli multe lucruri noi fiind acasă, este mult mai rapid. Un dezavantaj ar fi că uneori ne detașăm de societate și petrecem puțin timp cu cei dragi.”

”Trebuie să interacționezi cu oamenii din jur. Nu poți să stai numai în casă, să faci totul din casă.”

Cei care sunt mai trecuţi prin viaţă spun că folosesc internetul doar pentru a comunica mai uşor cu rudele de peste hotare.

”Nu mă folosesc de internet. Eu sunt în vârstă și nu mă folosesc. Nici nu știu cum să mă folosesc. Am telefonul, am Viber, vorbesc cu Europa, cu fiica și atât.”

”Mai degrabă citesc o carte, decât să stau pe internet. Când îmi trebuiește ceva, vreo întrebare ceva, îl rog pe fecior și el îmi spune.”

În prezent, în ţara noastră sunt peste peste 2,5 milioane de utilizatori de internet. Clasamente internaționale plasează Moldova pe locul trei în lume după viteza de acces la Internet.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu