263 de ani de la nașterea lui Wolfgang Amadeus Mozart. TOT ce trebuie să ştii despre compozitor

Embed:

Lumea muzicii îl comemorează astăzi pe marele compozitor austriac Wolfgang Amadeus Mozart, care s-a născut acum 263 de ani. Unul dintre cei mai geniali oameni din istorie, Mozart a trăit doar 35 de ani, însă chiar și în acest scurt timp a oferit lumii nu mai puțin de 626 de creații muzicale. Acestea sunt ascultate și apreciate și în prezent, influiențând generații întregi de artiști.

Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut în 1756 în orașul austriac Salzburg. Deosebit de precoce, micuțul Wolfgang crează primele piese pentru pian la vârsta de doar cinci ani, încă înainte să învețe să scrie. Uimit de talentul fiului său, Leopold Mozart organizează un turneu prin Europa pentru micul geniu. Călătoria pe la marile casele regale de pe bătrânul continent avea să se întindă pe tocmai nouă ani.

În adolescență, talentul lui Mozart se dezvoltă și acesta decide să părăsească orașul său natal și își încearcă norocul în mai multe capitale europene, fără prea mare succes însă. Găsește în sfârșit faima la Viena, la casa împăratului Iosif al II-lea. Continuă să scrie muzică, iar la un moment dat, între anii 1784 și 1786, crează în medie câte o compoziție la două săptămâni, cele mai multe fiind adevărate capodopere. În luna noiembrie a anului 1791, sănătatea sa se înrăutățește brusc și marele compozitor se stinge la doar o lună. Înainte de asta, el începe să compună Requiem, poate cea mai cunoscută creație a sa și singura care a rămas neterminată.

Viața și, mai ales, moartea lui Wolfgang Amadeus Mozart a fost întotdeauna un subiect de interes, mai ales în contextul suspiciunilor că marele compozitor ar fi fost otrăvit de rivalul său, Antonio Sallieri. Această versiune a morții premature a lui Mozart este prezentată în filmul ”Amadeus”, care a câștigat nu mai puțin de opt premii Oscar.

Cu ocazia zilei de naștere a marelui compozitor, astăzi, Orchestra Națională de Cameră împreună cu Corul Național vor prezenta un concert simfonic. La eveniment va fi prezent și un invitat special din Spania, coristul Juan Manuel Gomez Gonzalez.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu