26 de ani de la crearea instituției de frontieră a Republicii Moldova (FOTOREPORT)

Polițiștii de frontieră s-au reunit astăzi, 15 iunie, în Piața Independenții din orașul Ungheni pentru a sărbători cei 26 de ani de la fondarea autorității de frontieră a Republicii Moldova. Evenimentul a fost marcat nemijlocit la graniță, locul ce ne reprezintă ca entitate de frontieră. Festivitatea de omagiere a fost conturată de 93 de specialiști pregățiți în cadrul CESF, care au primit insigne de absolvent de la premierul Pavel Filip.

Ceremonia a debutat prin relevarea evoluției pozitive înregistrate în activitatea Poliției de Frontieră, care se datorează aplicării standardelor europene și a celor mai bune practici în domeniul managementului integrat al frontierei de stat, cu participarea premierului Pavel Filip, ministrului Alexandru Jizdan, reprezentanților misiunilor diplomatice, oaspeți oficiali, absolvenții CESF, părinți, copii și veterani.

Misiunea de străjeri, a ordinii și liniștii la frontieră a existat din cele mai vechi timpuri, însă moment ce a devenit reper istoric de recunoastere a identității instituționale a Poliției de Frontieră a fost 10 iunie, 1992. „Asigurarea liniștii și securității cetățenilor este fișa dumneavoastră de post și știu că vă faceți datoria cu dedicație. Știu că vă purtați cu mândrie uniformele și zâmbiți din inimă celor care traversează frontiera. Dumneavoastră sunteți, pe bună dreptate, cartea de vizită a țării noastre și reprezentați imaginea statului Republica Moldova”. Declarația a fost făcută de către premierul Pavel Filip în mesajul de felicitare adresat viitorilor polițiști de frontieră.

În context, Pavel Filip a subliniat contribuția Poliției de Frontieră la obținerea regimului liberalizat de vize cu UE, deschiderea punctelor de control comun moldo-ucrainean și un alt proiect de importanță majoră realizat. 
În mesajul de felicitare, ministrul Alexandru Jizdan a reiterat importanța instituției. ”Mulțumiri și partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul continuu în fortificarea capacităților Poliției de Frontieră. Astăzi era imposibil să facem față tuturor riscurilor atât interne cât și externe fără o dotare modernă și instructiunilor corespunzătoare. Adevărata schimbare vine o dată cu generețiile tinere, cei care începând cu ziua de mâine vor merge acolo unde vor gestiona situatii complicate” a mai adăugat în discursul său ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan. 

Șeful Poliției de Frontieră a vorbit despre realizările obținute în 26 de ani de activitate, de parcursul evoluării profesioniste al organului de stat cu atribuții de oferire a serviciilor de securitate în beneficiul cetățenilor. „Condițiile și realitățile moderne impun o nouă interpretare a noțiunii de graniță. Frontiera nu mai poate fi privită ca o linie ce desparte teritorii, prioritățile noastre sunt cele mai prețioase active care le avem – polițiștii de frontieră și cei care mâine vor deveni colegii noștri, absolvenții CESF și copiii care au participat astăzi, sunt viitorul nostru. Punem accent pe memoria instituțională pe care o preluăm cu gratitudine de la predecesorii noștri, veteranii care au crescut rădăcinile reformelor în domeniu.”, a menționat în alocuțiunea sa, domnul Fredolin Lecari.

Totodată, în cadrul evenimentului cei mai buni polițiști de frontieră au fost menționați cu distincții de Guvern, MAI și IGPF. Ceremonialul oficial a fost încheiat de artistului emerit al R.Moldova, Ion Rață, care împreună cu copiii angajaților au interpretat imnul Poliției de Frontieră.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu