25 de ani fără Nicolae Costin. Primul primar democrat al Chişinăului, comemorat de către oficiali şi prieteni

Embed:

S-au împlinit 25 de ani de când primul primar democrat al Chişinăului, Nicolae Costin, nu mai este printre noi. Personalitatea marcantă, promotor al Mișcării de renaștere națională şi deputat în primul Parlament al Republicii Moldova a fost comemorat la primărie, acolo unde se află placa comemorativă a fostului edil.

Oficiali, prieteni, dar şi oameni simpli au venit cu flori şi cu gânduri luminoase şi au ţinut un moment de reculegere.

Depuneri de flori au avut loc şi la mormântul lui Nicolae Costin din cimitirul Central.

"Nicolae Costin este acel primar care a realizat mai multe reforme. El a avut curajul să schimbe municipiul, să contribuie la dezvoltarea lui", a afirmat viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici.

"Nicolae Costin este o personalitate notorie în istoria municipiului Chișinău, este omul care a avut curajul să facă schimbări, chiar în pofida situației existente la acel moment", a spus istoricul, Lucia Caciuc.

"Mă mândresc cu această personalitate... Sunt mândru că am avut această mare fericire să trăiesc împreună cu el și să mă bucur de succesele pe care le-am făcut împreună", a spus vicepretorul sectorului Ciocana, Ilie Țurcan.

Fostul șofer şi prietenul de suflet al lui Nicolae Costin își amintește cu nostalgie de ultima zi în care l-a văzut.

"În ultima zi, m-am dus la el la spital și mi-a spus: Tudorel, mergi să-mi aduci două mere de la tatăl tău. Și m-am dus să-i aduc, iar când m-am întors seara, el adormise. La spital mi-a spus: - O să veniți mâine dimineață, dar dimineață el deja decedase", a povestit prietenul lui Nicolae Costin, Tudor Condrea.

La slujba de comemorare a venit și un grup de elevi de la gimnaziul care îi poartă numele. 

Nicolae Costin a fost şi co-autor al Declaraţiei de Independenţă şi al primei Constituţii a Republicii Moldova. El a fost primar de Chişinău între anii 1990 - 1994. A mai fost inițiatorul mai multor reforme şi fondator al câtorva instituţii de învăţământ.

loading...

Lasă un comentariu