25 de ani de TRICOLOR! DISCURSURILE de la ședința festivă a Parlamentului

(10:45) Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti: În aceasta atmosferă solemnă de cinstire a Drapelului de Stat ne amintim în mod inevitabil de acea perioadă istorică cand am înălţat asupra noastră culorile albastru, galben și roșu. Mai întâi am manifestat pe străzi, înfășurați în tricolor, apoi am mers în Parlament. Drapelul nostru stropit cu sânge în perioadele de cumpănă reflectă tradiția istorică a poporului. Vă îndemn să ne aplecăm frunțile în numele celor care au murit pentru tricolor. Ne amintim cu emoție de momentele în care Drapelul de Stat este arborat cu ocazia unor competiții câștigate de sportivii moldoveni. Manifestaţiile de azi, sunt extrem de importante pentru consolidarea spiritului cetățenesc în țara noastră. Este adevărat că nu toate decizile care s-au luat și s-au făcut în acest stat au fost în corespundere cu acest tricolor. Sunt convins că într-o zi sub același drapel vom marca acel eveniment de reîntoarcere în spațiul european. Onor la tricolor. Vă mulțumesc''.
(10:35) Mihai Cotorobai, deputat în primul Parlament: ''Nu este deloc ușor să redai prin cuvinte emoțiile pe care le-am trăit în această zi, 25 de ani în urmă. Pentru noi, cei care au participat nemijlocit în aceste evenimente pare că a fost mai ieri. Dacă unii cred că tricolorul a fost adoptat prin simpla ridicare de mână, pentru noi a fost cel mai sacru vot. Evoluția istorică a tricolorului a cunoscut o cale de evoluție destul de lungă și anevoioasă. Drapele au existat cu certitudine încă din timpurile lui Bogdan Voievod, dar cel care a ridicat la un nivel superior valoarea drapelului a fost Ștefan cel Mare. Diferite izvoare atestă că în secolul al XV-lea erau cunoscute mai multe drapele cu cromatică roșie, galbenă albastră. Chiar şi după ocuparea Basarabiei de sovietici au existat mai multe tentative de arborare a tricolorului pe sediile publice. Pentru acest act, zeci de elevi și directori de școli au fost împușcați. Pentru prima dată tricolorul a fost arborat public la 19 februarie 1989, iar în presă problema tricolorului a apărut la 17 aprilie 1989. E de menționat că pentru tricolor au avut manifestații și în stânga Nistrului, la Tiraspol. Revenind la emoțiile din acea zi, înaintea votului propriu-zis, deputații din cercul democraților aveam anumite îngrijorări. Prin acest vot s-a constituit și consolidat unitatea statului, care au trasat și drumul către o lume civilizată, fără amestec din afară. Ne bucură că actuala generație de parlamentari onorează și celebrează tricolorul. Le cerem să dea dovadă de unitate și stabilitate. Așa să ne ajute Dumnezeu''.
(10:22) Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur: ''Onorat prezidiu, unul din scopurile mișcării de renaștere și eliberare națională a fost revenirea la simbolica noastră. Chestiunea nu era un moft al naționaliștilor, era inițitiva poporului de a-și stabili tradiția. La toate manisfestările era purtat tricolorul. Își dădeau bine seama și autoritățile că mai devreme sau mai târziu, problema trebuia abordată. Comisia condusă de domnul Eugen Sobov includea oameni de artă, savanți și alții, potrivit lor ''tricolorul are o vechime considerabilă pe teritoriul tării noastre. Pe steagul moldovenesc s-au reliefat culorile: albastru, galben si roșu. Drapelul nu contravine cetățenilor de altă naționalitate care trăiesc în Moldova''. După adoptarea legii, tricolorul arbora pe Parlamentul țării. Spre marele nostru regret, această decizie nu a fost legiferată în Transnistria. Din păcate, tricolorul a fost atacat și pe malul drept al Nistrului, dar cu toate acestea a supraviețuit. Insdispensabilă de tricolor, este stema de stat care a fost elaborată de pictorul Gheorghe Vrabie. Drapelul și Stema de Stat au fost adoptate în condiții deloc favorabile, tara noastră aflându-se încă în componența fostului regim. Au invins totuși patrioții. Doresc să le transmit cele mai sincere mulțumiri inițiatorilor și organizatorilor aestei ședințe solemne''.
(10:14) Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu: ''Motivul pentru care suntem convocați azi este de o conotație simbolică deosebită. Acel moment istoric care s-a produs pe 27 aprilie, a fost punctul de pornire devenint simbol al identității naționale. Drapelul este o mărturie a celor care au văzut parcursul nostru de consolidare a statalității. Șirul evenimentelor care au parvenit în cei 25 de ani au determinat ca statul notru să devină o țară democratică pe continentul european. Din 27 aprilie 2014 moldovenii pot circula liber. Pentru copiii noștri avem datoria ca tricolorul nostru să fie la Bruxelles. Culorile drapelului trebuie să ne unească. Avem nevoie de liniște și stabilitate pentru a trăi bine în țara noastră. Cu tricolorul am trecut prin evenimentele de la Nistru. Îndemn să depunem mai mult efort pentru ca drapelul să fie peste tot la el acasă. Îmi doresc ca cetățenii Republicii Moldova să fie mai optimiști față de un trai mai bun acasă. Viitorul nostru depinde de fiecare dintre noi. Vă adresez tututor sincere felicitări''.
(10:05) Zi importantă pentru Moldova! Ţara noastră sărbătoreşte Ziua Drapelului și a Stemei de Stat. Tricolorul a devenit drapel naţional acum 25 de ani, printr-o hotărâre a Parlamentului. Iar sărbătoarea a fost instituită de Parlament în 2010.
Mai multe personalități din țara noastră vor susţine discursuri în cadrul şedinţei solemne de la Legislativ.
Pentru prima dată, tricolorul a fost arborat pe cupola Parlamentului de către regretatul deputat Gheorghe Ghimpu. S-a întâmplat în data de 27 aprilie 1990.
La sfârşitul anilor '80 ai secolului trecut, pânza tricoloră a devenit simbol al renaşterii naţionale în stânga Prutului.
Drapele tricolore au fost purtate la mitingurile Frontului Popular din Moldova, dar şi la Marile Adunări Naţionale.
Albastrul de pe drapel semnifică speranța și stabilitatea și trebuie să stea spre cer, adică, în partea de sus. Galbenul este simbolul valorilor materiale și spirituale, iar roșu reprezintă focul veșnic și sângele vărsat în numele libertăţii.