25 de ani de la înființarea Serviciului Vamal. Cei mai buni angajați s-au ales cu diplome

Embed:

Serviciul Vamal împlineşte în data de patru septembrie 25 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, astăzi, la Palatul Republicii a avut loc o ceremonie de aniversare a unui sfert de secol de activitate. La eveniment au participat și veteranii care au pus bazele instituției.

La o săptămână după ce și-a declarat independența, în anul 1991, Moldova a început să-și securizeze frontiera de stat. 

Responsabilitatea a căzut pe umerii lui Gheorghe Hioară, primul director al Serviciului Vamal.

"Când s-au creat aceste bariere vamale trebuia un colaborator vamal cu o panglică la mână, că nu aveam uniforme, să-l oprească, să-l controleze, să-l întrebe.. era foarte... dificil. Dar să ştiţi că pas cu pas, zi cu zi s-a creat acest Serviciu care, uitaţi-vă, eu mă mândresc", spune primul director general al Serviciului Vamal, Gheorghe Hioară.

Munca vameșilor nu este deloc ușoară nici în prezent. Actualul șef al Vămii susține că modernizarea instituției nu s-a încheiat, iar eliminarea corupţiei din sistem este o prioritate a lui.

"15 milioane revine unui colaborator vamal în acumulările banilor la buget pe an. Or, dacă o să raportaţi la salariul pe care îi are este prea puţin şi-l expunem prea puternic pe vameşi pentru a şi comite erori ori ilegalităţi. Voi continua discuţia cu domnul prim-ministru să ne susţină în aşa mod încât pe bază de indicator de performanţă salariile să sporească", a declarat şeful Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Cei mai buni vameși s-au ales cu diplome din partea Guvernului. Premierul Pavel Filip i-a felicitat cu ziua lor şi i-a îndemnat să facă totul pentru a recâștiga încrederea oamenilor.

"Ştiţi foarte bine părerea despre contrabanda la graniţă, despre relele tratamente faţă de cei care trec frontiera, faţă de agenţii economici, despre cozi, despre ilegalităţi. Acum ajutaţi-ne voi, vameşii cinstiţi, să scoatem petele de mucegai din această instituţie. Vreau să arătăm că suntem europeni, corecţi, primitori şi educaţi încă de la intrarea în această ţară", a conchis premierul Pavel Filip.

Serviciul Vamal are aproximativ 1.800 de angajaţi. Încasările de la vamă reprezintă în prezent aproape 60 la sută din veniturile bugetului de stat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu