25 de ani de la crearea Procuraturii. La ceremonie au participat reprezentanţii Uniunii Europene şi procurori din străinătate

Embed:

Reforma Procuraturii Generale a adus deja primele rezultate. Acestea au fost resimțite de anumite categorii considerate de neatins până nu demult – înalții demnitari, vameșii, polițiștii, judecătorii cercetați și condamnați pentru acte de corupție.

De această părere sunt participanţii la ceremonia festivă organizată astăzi, cu ocazia a 25 de ani de la crearea Procuraturii Generale.

Eduard Harunjen a declarat că depolitizarea instituției pe care o conduce trebuie să continuie, la fel ca şi combaterea corupţiei, care este una dintre priorităţile de bază ale reformei.

"Primul rezultat important a fost că-n anul 2016, noua instituţie a instrumentat mai multe cazuri de corupţie decât în toată istoria Procuraturii. Am obţinut condamnări în dosare importante, care au vizat premieri, miniştri, alţi înalţi funcţionari", a declarat procurorul general, Eduard Harunjen.

Prezent la eveniment, speakerul Parlamentului a declarat că Procuratura reformată are toate premisele să asigure ca toți cetățenii Republicii Moldova să simtă că legea este una pentru toți.

"După 25 ani de la constituire și după reforma tratată prioritar de actuala guvernare, în sfârşit, avem dreptul să cerem rezultate solide și sunt sigur că dumneavoastră, stimaţi procurori aveţi capacitatea să le oferiţi", a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

"Odată cu aprobarea noii legi cu privire la Procuratură, modificările la Codul Penală, aprobarea legii cu privire la procuraturile specializate, dar şi alte legi, care au făcut parte a reformei a sectorului justiţiei, s-a făcut un salt calitativ pentru a fortifica supremaţia legii", a declarat ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari.

Totodată, reprezentanţii Uniunii Europene au precizat că vor susţine în continuare reforma instituţiei.

"Noi suntem pregătiţi să vă susţinem în acest proces dificil, în special, oferind asistenţă tehnică deoarece aceasta este spre beneficiul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova", a declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

La eveniment au participat şi procurori din străinătate.

"Instituţia este puternică pentru că este alcătuită din profesionişti puternici, din procurori profesionişti şi cu mintea deschisă", a afirmat procurorul general al României, Augustin Lazar.

În cadrul ceremoniei, mai mulţi procurori au fost decoraţi.

Între timp, un grup mic de susținători ai edilului fugar de la Bălți, Renato Usatîi, care este cercetat penal pentru tentativă de omor la comandă și anunţat în căutare internațională prin Interpol, au protestat afară.

Reforma instituţiei este o prioritate a programului de guvernare şi a strategiei de reformă a sectorului justiţiei. Iar noua lege cu privire la Procuratură a fost adoptată de Parlament, în februarie 2016. Aceasta a intrat în vigoare în luna august a aceluiaşi an. În cadrul Procuraturii Generale, activează peste şapte sute de procurori.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu