25 de ani de Independenţă. ISTORIA TRAGICĂ a Ucrainei moderne

Embed:

Cei 25 de ani de independenţă a Ucrainei au fost marcaţi de tensiuni politice și evenimente tragice. De la Revoluția Portocalie din 2004 și până la Euromaidanul din 2013 poporul ucrainean a fost nevoit să treacă prin multe greutăți și încercări. În 2014 a pierdut peninsula Crimeea, care reprezintă 4,5 la sută din teritoriul său. Acum, țara vecină este în plin război civil cu estul prorus.

În 2004, ucrainenii nu au fost de acord cu rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și au ieșit la proteste. Susținătorii candidatului opoziției, Viktor Iușcenko, au cerut renumărarea voturilor și recunoașterea victoriei acestuia.

Autoritățile de la Kiev au cedat presiunilor poporului, iar Viktor Iușcenko a devenit președintele Ucrainei. Simbolul acestei mișcări a fost o panglică portocalie, de unde şi a provenit denumirea revoluţiei. La aproximativ 10 ani distanţă, a început Euromaidanul, o revoluție soldată cu zeci de morţi. De această dată, cetățenii au protestat față de decizia guvernării de a amâna semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Revoluția a durat trei luni și a luat 97 de vieți. În urma manifestaţiilor sângeroase, fostul președinte Victor Ianukovici a fugit în Rusia. Ucraina a organizat alegeri prezidenţiale anticipate, a ales un nou guvern şi a revenit la Constituția din 2004. Acum doi ani, victoria forțelor proeuropene a fost umbrită, însă, de anexarea forțată a peninsulei Crimeea de Rusia.

În acelaşi timp, în estul țării a început un război de amploare, care, până în prezent, a omorât peste 10 mii de oameni și a distrus, practic, regiunile Lugansk și Donețk, cândva puternic industrializate.

Autoritățile ucrainene acuză Rusia de implicare în războiul civil și de susținere a forțelor insurgente cu armament și soldaţi. Drept rezultat, comunitatea internațională a impus sancțiuni Kremlinului. După repetate încercări, Kievul și Moscova semnează în septembrie 2014 un acord de încetare a focului. Totuși, sunetul focurilor de armă nu a mai contenit, iar războiul pare să nu aibă sfârșit.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu