2400 de moldoveni au PROPRIILE case, graţie proiectului de construcție a locuinţelor pentru familiile social-vulnerabile

Embed:

Aproximativ 1700 de moldoveni au beneficiat de locuințe sociale, în ultimii cinci ani, în cadrul unui proiect inițiat de Guvern cu suportul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar alți 700 își vor primi cheile de la locuințe până la sfârşitul anului curent.

Beneficiarii sunt familiile cu mulți copii, persoanele cu nevoi speciale, dar și angajați din sectorul bugetar, care dispuneau de surse insuficiente pentru a-și achiziționa o locuință.

Aşadar, în perioada 2014-2018 au fost construite și date în folosință 484 de apartamente sociale, în raioanele Călărași, Briceni, Sângerei, Hâncești, Soroca, Nisporeni, Leova, Fălești, Ialoveni, iar până la finele acestui an se vor finaliza încă 193 locuințe sociale în Glodeni, Rezina, Cantemir, Cimișlia și Cahul.

Apartamentele sociale au fost construite în cadrul Fazei II a proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile din Republica Moldova, susținut financiar de BDCE, care oferă țării noastre un împrumut total de circa 13,4 milioane de euro, pe o perioada de până la 20 ani de la data debursării, inclusiv 5 ani perioada de graţie, iar obiectivul este de a îmbunătăți şi de a crește fondul de locuințe pentru familiile social vulnerabile, dar și cu venituri mici din țara noastră.

Proiectul are ca scop finalizarea blocurilor abandonate la diferite stadii de finalizare, cămine ale instituțiilor de învățământ aflate în stare deplorabilă, care necesită reabilitare sau reconstrucție, dar și multe încăperi publice nefolosite, care pot fi reconvertite în locuințe, din localitățile țării, care ar putea asigura cu aproximativ 680 de locuințe sociale circa 2400 de persoane cu venituri mici.

Apartamentele sunt construite la cheie, ceea ce înseamnă că sunt dotate cu blocuri sanitare, aragaz, sistem de încălzire autonom cu cazane electrice, geamuri termopan, uși interioare, pereți și tavane zugrăvite, pardosea gresie, laminat sau linoleum.

Guvernul este dispus să continue proiectul prin inițierea fazei III, dat fiind faptul că autoritățile publice locale susțin că este necesară continuitatea, în țară fiind înregistrate cel puțin 25 800 de familii cu venituri mici, ce nu își pot permite achiziționarea unei locuințe.

"Este important pentru noi ca Guvern să putem oferi celor care au nevoie un acoperiș deasupra capului, condiții de trai decente și speranța într-un viitor mai bun pentru ei și familiile lor. Pentru asta muncim în fiecare zi.", a scris Pavel Filip pe pagina lui de Facebook. 

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei este dispusă să susțină în continuare țara noastră în acest sens.

Publika.md aminteşte că în Moldova sunt aproximativ 25 800 de familii cu venituri mici, care nu-şi pot permite o casă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu