235 de milioane de lei, prejudiciul cauzat statului de reprezentanţii administraţiilor locale, vizaţi în 62 de cauze penale

Aproximativ 235 de milioane de lei. Atât a fost estimat prejudiciul cauzat statului de reprezentanţii administraţiilor locale vizaţi în cele 60 de cauze penale iniţiate în perioada ianuarie-septembrie. Cifrele se regăsesc într-un raport al Centrului Naţional Anticorupţie făcut public în cadrul unor audieri organizate de Comisia parlamentară pentru securitate.

Potrivit CNA, cel mai des, aleşii şi funcţionarii locali sunt implicaţi în înstrăinarea ilegală a terenurilor şi admit ilegalităţi în timpul perfectării unor certificate.

"Consider că este o problemă foarte mare, este o sumă foarte mare, din cauza că acest prejudiciu vine să lezeze drepturile oricărui cetăţean de rând. Sunt cauze penale intentate pe corupere pasivă, depăşirea atribuţiilor de serviciu, exces de putere şi trafic de influenţă", a menţionat Lidia Chireoglo, director-adjunct al CNA.

Reprezentanţii Congresului Autorităților Locale, prezenţi la audieri, au venit cu explicaţii.

"Dacă lăsăm la o parte municipiul Chişinău, nu este o cifră de loc aşa de mare. Pe municipiul Chişinău nu a fost niciun caz de inculpare, niciun verdict. Nu vorbim despre cadre calificate, nu vin oameni în acest domeniu. Problemele sunt mult mai grave, nu se cunoaşte competenţele", a precizat Alexandru Osadci, reprezentant al CALM.

În urma audierilor, Comisia pentru securitate a anunţat că va propune modificări în legislaţie pentru a înăspri controalele.

"Este vorba totuşi de competențele instituţiilor de stat care urmează să controleze şi să monitorizeze legalitatea activităţii APL-ului. necesitatea întăririi controlului, inclusiv, prin competenţa Cancelariei de Stat", a szbliniat Eugen carpov, preşedintele Comisiei Securitate a Parlamentului.

În luna octombrie au avut loc percheziţii la Direcţia Arhitectură şi Urbanism a Primăriei Chişinău. Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au descins în birourile funcționarilor și la alte 30 de adrese din Capitală. Atunci, mai multe persoane au fost reţinute pentru audieri. Printre ei au fost şi beneficiari ai serviciilor prestate de funcționari pentru legalizarea unor construcții.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu