23 august, dilemă națională. Guvernul Sandu comemorează victimele regimurilor, iar Dodon sărbătorește eliberarea Moldovei de fascism

Embed:

Astăzi, 23 august, Republica Moldova se află într-o dilemă națională, iar asta pentru că Igor Dodon și Maia Sandu organizează manifestații diferite.

Pe de o parte, guvernul Sandu a declarat astăzi zi de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, iar președintele Igor Dodon a anunţat că în perioada 23-25 august va organiza acțiuni dedicate aniversării a 75 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism.

Astfel, în timp ce în toate localitățile, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare va fi arborat în bernă drapelul de stat, Igor Dodon va organiza un şir de festivităţi şi va sărbători eliberarea Moldovei de fascism. 

Guvernul a anunțat că la orele 10:00, în semn de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, indiferent de ideologie, autoritățile publice vor păstra un moment de reculegere.

Pe de altă parte, șeful statului a avut grijă ca soldații Armatei Naționale să curețe de iarbă drumul pe care va merge el. 

În 23 august 1939 a fost semnat pactul Ribbentrop - Molotov, în cadrul căruia Germania nazistă și Uniunea Sovietică au promis să nu se atace reciproc pe o perioadă de cinci ani și și-au împărțit Europa de Est în sfere de influență. 

După semnarea acestui pact, a început cel de-Al Doilea Război Mondial, odată cu invazia Germaniei în Polonia. Data este marcată în mai multe țări europene, iar în Lituania este zi de doliu.

Istoricii vorbesc despre faptul că, pe 20 august 1944, trupele sovietice au început una din cele mai sângeroase ofensive din istoria celui de-al Doilea Război Mondial – operațiunea Iași-Chișinău, care a schimbat raportul de forțe în Balcani. Consecințele acestei bătălii a fost scoaterea României, pe 23 august, din război și trecerea ei de partea Aliaților, precum și reanexarea Basarabiei pentru încă 47 de ani.

CITEȘTE ȘI: În slujba lui Dodon. Soldaţii, obligați să curețe drumul pe care va păși șeful statului (VIDEO)

CITEȘTE ȘI: Răspunsul lui Igor Dodon pentru Maia Sandu: 23 august NU va fi Zi Comemorativă

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu