22 de spitale raionale și centre de sănătate din ţară vor fi reparate din bani publici

Embed:
22 de spitale raionale și centre de sănătate din ţară vor fi reparate din bani publici. Cheltuielile vor fi suportate de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Instituţiile au fost deja selectate, iar printre cele câștigătoare sunt și două centre din satele Cristeşti şi Bolţun din raionul Nisporeni.

La Cristești, medicul vine de două ori pe săptămână, iar condițiile în care este nevoit să muncească nu corespund deloc standardelor necesare.

”Nu este încălzire, canalizare și mai multe chestii ce ține de condiții. Noi ne descurcăm în condițiile care sunt, dar e de dorit ca să fie condiții mai bune. Sperăm că odată cu îmbunătățirea condițiilor se vor atrage și tinerii specialiști la sate”, a spus medicul de familie, Carolina Mătăsaru.

Asistentele medicale din cele două sate la fel speră că în curând vor avea condiții mai bune și vor putea deservi pacienții la un nivel mai înalt.

”Suntem foarte bucuroși, sperăm că vom beneficia de condiții bune. Adică noi lucrătorii ca niște oaspeți, venim și plecăm, dar bolnavii trebuie să aibă condiții bune”, a spus asistenta medicală satul Cristeşti, Angela Bulat.

”Clădirea este veche, în jur de 30 de ani și necesită reparație urgentă. Suntem bucuroși de proiectul care s-a acceptat și așteptăm cu nerăbdare să ne repare”, a spus asistenta medicală satul Bolțun, Eugenia Leahu.

Proiectele au fost depuse de Centrul de Sănătate din Nisporeni.

”Prin câștigul acestor două proiecte vom îmbunătăți calitatea acordării asistenței medicale populației și vom crea condiții atractive pentru medici și tineri specialiști pentru a reveni la noi în raion. Aceste sate chiar duc lipsă de medici”, a spus medicul șef Centrul de Sănătate Nisporeni, Vera Tabacaru.

Finanțarea acestor proiecte a fost posibilă datorită unor modificari în legislație.

”Vreau să menționez că pe parcursul anului a avut loc rectificarea legii fondurilor și astfel în fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor de servicii medicale a mai fost alocată suplimentar suma de 10 milioane”, a spus vicedirectorul general CNAM, Daniel Stici.

Pentru renovarea centrului medical din Cristești au fost alocate 300 de mii de lei. Încă 200 de mii este contribuția primăriei și a Consiliului Raional. Iar pentru cel din satul Bolțun au fost acordate 500 de mii de lei. Autoritățile locale vor contribui cu încă 150 de mii.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu