22 de focare de pesta porcină, înregistrate de la începutul anului în Republica Moldova. Ce decizie au luat autorităţile

Embed:

22 de focare de pesta porcină au fost înregistrate în ţara noastră de la începutului anului, iar 15 au fost înregistrate doar în ultimele zece zile. Sunt noile date privind situația răspândirii infecției în țara noastră, prezentate la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, convocată de premierul Pavel Filip.

Focarele de pestă porcină africană au fost înregistrate în 14 raioane din ţară. De asemenea, patru cazuri de infecţie cu pestă porcină au fost descoperite la mistreţi şi se află sub monitorizare.

Din cauza virusului, peste 250 de porci au fost ucişi, dintre care 62 de porci dintr-o fermă clandestină din satul Tudora, raionul Ştefan Vodă. 

Șeful Executivului le-a solicitat instituțiilor responsabile să se implice cât mai activ pentru a opri răspândirea pestei porcine. 

"S-a discutat și despre măsurile care vor fi întreprinse în vederea reducerii numărului de mistreți și nu doar a mistreților, fiindcă în lunca Nistrului, acolo unde s-au identificat mai multe cadavre, avem o populație foarte mare de animale răpitoare de vulpi și șacali care hrănindu-se cu aceste cadavre, ulterior, este o sursă mare de infecție cu pesta porcină", a declarat Gheorghe Gaberi, directorul ANSA.

"Lovitura economică poate fi una foarte mare, nemai vorbind de latura socială, pentru că în Republica Moldova, practic, fiecare gospodărie de la sat își crește un porc acasă și vă imaginați care este reacția oamenilor atunci când acești porci trebuie sacrificați, distruși, nimiciți", a spus premierul Pavel Filip. 

Potrivit specialiștilor, sursa de răspândire a pestei porcine sunt mistreții.

În România, autoritățile au decis să vâneze porcii sălbatici.

Potrivit lor, acest lucru este dificil, pentru că mistreții se mișcă foarte repede și nu este ușor să fie găsiți.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu