21 de milioane de lei, economii anuale pentru investitorii străini, ca urmare a reformei facilitării obținerii permiselor de muncă și de ședere în Moldova

Embed:

Investitorii străini economisesc până la 21 milioane de lei anual urmare a reformei facilitării obținerii permiselor de muncă și de ședere în Republica Moldova. Sunt datele unui studiu realizat de Corporația Financiară Internațională (IFC) a Grupului Banca Mondială.

Reforma promovată de Guvern în acest domeniu prevede obținerea simplificată a permisului de lucru și de ședere pentru lucrătorii străini de înaltă calificare, lucrătorii detașați, persoanele cu funcții de conducere, angajații companiilor din lista investitorilor de importanță națională și pentru lucrătorii, meseria cărora se regăsește în lista ocupațiilor prioritare pentru piața muncii din țara noastră.

Potrivit studiului IFC, urmare a reformei a fost redus numărul de acte care urmează a fi prezentate la depunerea dosarelor la autoritatea de stat, dar și timpul de procesare a cererilor pentru acordarea permiselor de muncă și de ședere.

Cererile pot fi depuse acum de angajator, până la sosirea lucrătorului străin. Până la reformă, lucrătorul străin trebuia să vină în Republica Moldova, să depună cererile și să rămână aici pentru a prezenta personal documente suplimentare, dacă acestea erau solicitate. Angajarea în câmpul muncii în această perioadă era interzisă.

Acum, lucrătorul migrant, care  activează în Republica Moldova şi vrea să-și schimbe locul de muncă în baza unui contract nou, își poate prelungi dreptul de şedere provizorie fără  a fi obligat să iasă din ţară şi să intre repetat cu prezentarea unui pachet nou de acte.

Reforma facilitării eliberării permiselor de muncă și de ședere pentru investitorii străini a fost inițiată la solicitarea prim-ministrului Pavel Filip. Scopul acesteia este să elimine barierele de legalizare a șederii și de angajare a cetățenilor străini, o constrângere în calea investițiilor în țara noastră. Această reformă a Guvernului a fost promovată cu susținerea Consiliului Economic pe lângă prim-ministru și a Corporație Financiare Internaționale a Grupului Banca Mondială.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu