2018, anul reformelor în şcoli! Numărul disciplinelor obligatorii redus, lecţii de robotică şi voluntariat. Ce alte schimbări îi aşteaptă pe elevi

Embed:

Numărul disciplinelor obligatorii va fi redus, iar în orar ar putea apărea cursuri de robotică sau voluntariat. Sunt câteva dintre schimbările care vor fi introduse din 2018 pentru îmbunătăţirea sistemului de învățământ. Propunerile Ministerului Educaţiei au fost formulate în urma consultărilor cu elevii, părinţii şi profesorii.

Potrivit noului program şcolar, în licee, numărul de discipline obligatorii va fi redus până la şase. Celelalte vor fi opţionale. Asta pentru ca elevii să acorde o atenţie mai mare obiectelor de care au nevoie pentru viitoarea profesie. În acelaşi timp, liceenii vor avea doar 28 de ore pe săptămână, nu 31 ca acum. O inovaţie în sistemul gimnazial este că la unele discipline, copiii vor primi calificative în loc de note.

"Nu toţi copii au abilităţi de desen, de muzică, nu toţi au capacităţi să stabilească normative la educaţia fizică cele care sunt cerute. Prin urmare. în ciclul gimnazial, notele pentru arta plastică, educaţia muzicală şi fizică vor fi înlăturate", a menţionat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

O altă schimbare este că în clasele primare vor fi lecţii de robotică şi de informatică aplicată, iar elevii din gimnaziu și liceeni vor avea ore de voluntariat.

"Dezvoltarea activităților de voluntariat va ține, în primul rând, de sensibilizarea tuturor problemelor care există la nivel de comunitate și societate. Acei formatori din coaliția de voluntariat vor fi și ei atrași la unele ore de predare", a precizat Monica Babuc.

Toate schimbările privind programul de studii vor intra în vigoare treptat, până în 2020. Ministrul Educaţiei a mai anunţat că profesorii vor fi obligaţi să prezinte mai puţine rapoarte. De asemenea, nu vor mai trebui să achite din buzunarul propriu cursurile de formare continuă. Pentru asta, în 2018, statul va aloca 17 milioane de lei. Până acum, dascălii din sate achitau pentru aceste cursuri 4000 de lei.

La mijlocul lunii octombrie, preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc i-a propus Guvernului să stopeze procesul de optimizare a şcolilor şi să examineze minuţios fiecare caz de închidere a instituţiilor de învăţământ. Vlad Plahotniuc a mai sesizat atunci că programul şcolar este supraîncărcat şi creează o presiune asupra elevilor şi profesorilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu