2017, un an bogat. Fermierii au strâns mai multă recoltă decât în 2016

Embed:

Anul 2017 a fost unul rodnic. Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, producția agricolă a remarcat o creștere de aproape nouă la sută în comparația cu anul 2016. Majorarea a fost determinată în mare parte, de recolta bogată de producție vegetală, care a crescut față de 2016 cu puțin peste 13 procente.

Potrivit statisticii, cea mai semnificativă recoltă s-a atestat la porumb. Fermierii au strâns în 2017 aproximativ un milion 800 de mii de tone, cu 27 la sută mai mult decât în 2016.

În cazul sfeclei de zahăr, s-a atestat o majorare de aproape 25 de procente. Cei care au semănat floarea-soarelui au recoltat 800 de mii de tone, în creștere cu puțin peste 18 la sută.

În schimb, producția de grâu a scăzut cu aproape 3,5 la sută și a fost de un milion 250 de mii de tone.

Datele oficiale mai arătă că anul trecut s-au recoltat aproape 660 de mii de tone de fructe și nuci, cu 14 procente mai mult decât în 2016.

Producția de struguri a crescut cu aproape zece la sută și a fost de 675 mii de tone, iar cea a legumelor - 308 mii tone. La polul opus se află recolta cartofilor care a atestat o scădere de aproape opt procente.

Statistica arată că anul trecut producția animalieră a scăzut cu puțin peste două la sută. Crescătorii de păsări au înregistrat o scăderea a producției cu aproape trei procente. În schimb, cea de ouă s-a majorat cu cinci la sută și a constituit 708 milioane de bucăți.

Biroul Național de Statistică mai arată că pe terenurile agricole din Capitală este concentrată cea mai mare parte a producției de soia, un sfert din totalul pe țară.

În raioanele de nord, sunt recoltate cel mai mult culturile bostănoase, fructele, nucile și pomușoarele.

În schimb, în regiunea centru este concentrată creșterea legumelor și a rapiței.

În sudul țări, anul trecut a fost recoltată aproape o treime din producția tutunului, iar cei din Găgăuzia au cules aproape 20 la sută din cantitatea strugurilor țării.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu