2014 va fi un an mai puţin bun pentru economia ţării

Embed:

Institutului Naţional de Cercetări Economice prevede că 2014 va fi un an mai puţin bun pentru economia ţării. INCE urmează să prezinte un studiu în acest sens. Potrivit datelor, în acest an, PIB-ul se va majora doar cu 3,7% faţă de 2013. Anul trecut creşterea a fost de 8,9%. 

Pe lângă indicele prognozat de experţi, Ministerul Economiei a prezentat două scenarii de majorare a PIB-ului. Cel optimist prevede o creştere economică de 7%, iar cel moderat - o majorare de 4-5%. Ministrul Economiei susţine că orice scenariu depinde de situaţia din Ucraina şi Rusia.
 
"Sper că ne va reuşi să evităm scenariul care ar însemna apariţia unor blocaje. Evoluţia în realitate va depinde de calitatea dialogului politic profesional cu partenerii din Federaţia Rusă. Noi încercăm să utilizăm fereastra de oportunitate pe care o avem şi să diminuăm impactul acestor evoluţii axându-ne pe pieţe alternative", a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.
 
"Estimăm o creştere de 3,7% în acest an. În condiţiile în care se va menţine o creştere a industriei, anticipând o creştere a industriei de 6,5%. În agricultură, probabil nu vom avea acele roade, care le-am avut anul precedent", a spus şeful de secţie al Institutului Naţional de Cercetări Economice, Victoria Clipa.

Atragerea investiţiilor străine rămâne, în continuare, o prioritate pentru economia ţării. Acestea se vor majora cu puţin peste cinci la sută faţă de 2013 şi vor constitui peste 20 de miliarde de lei.
 
Datele studiului mai arată că în acest an exportul de mărfuri va creşte cu peste 10%. Importul şi investiţiile în ţară se vor majora cu câte 5%. În 2014, producţia agricolă se va micşora cu 5%, iar acest domeniu nu va mai înregistra ascensiunea de anul trecut. Specialiştii estimează şi o creştere a transferurilor băneşti de doar 3%, în comparaţie cu 2013, când acest indice a fost de 10%.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu