20 de demnitari, aşteptaţi la CNI. Trei miniştri deja riscă să fie pedepsiţi (VIDEO)

Embed:

20 de demnitari, numiţi recent în funcţii, sunt aşteptaţi astăzi şi mâine la Comisia Naţională de Integritate. Funcţionarii sunt suspectaţi că nu au prezentat declaraţiile de avere şi interese şi vor trebui să dea explicaţii în acest sens. Trei miniştri riscă deja să fie amendaţi. Este vorba despre Maia Sandu, Valentina Buliga şi Vitalie Marinuţa.

Preşedintele CNI, Anatolie Donciu, a declarat, săptămâna trecută, că nicio declaraţie nu a ajuns pe masa Comisiei. Iniţial, în vizorul CNI au intrat 34 de demnitari. Până astăzi, colectorii au prezentat la Comisie documentele a 14 funcţionari.

Colectorii care au încălcat termenele de prezentare a declaraţiilor la CNI, vor fi pedepsiţi disciplinar. Potrivit legii, nedeclararea conflictului de interese se sancţionează cu amendă de până la 6 mii de lei. Iar pentru nedepunerea declaraţiei de avere, în termenul stabilit de lege, amenda ajunge până la 3 mii de lei. 

"A fost o interpretare eronată. Vom prezenta totul în scris. De fapt, eu am fost reconfirmat în funcţie, de aceea nu era cazul, dar e o chestie de rutină", spune viceministrul Economiei Octavian Calmâc.

"Să facă cunoştinţă şi membrii Comisiei cu noi, cei care am fost reconfirmaţi în funcţii. Prin lege, cei reconfirmaţi nu prezintă declaraţiile. Noi am prezentat declaraţiile până la data de 31 martie 2013", susţine viceministrul Finanţelor Victor Barbăneagră.

Membrii CNI spun că funcţionarii publici trebuie să-şi actualizeze declaraţiile de interese şi de avere ori de câte ori intervin schimbări. Mai mult, CNI a constat că ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a prezentat cu întârziere declaraţiile de avere şi interese, motiv pentru care riscă o amendă de până la trei mii de lei. Decizia finală o va lua însă instanţa. 

"Domnul Marinuţa a prezentat dovada că declaraţiile au fost întocmite în termen însă persoana responsabilă de colectarea declaraţiilor n-a înregistrat declaraţia la timp", afirmă membrul CNI Leonid Morari.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, nu a vrut să discute cu presa. La scurt timp, demnitarul a scris, pe pagina sa de pe o reţea de socializare, că a uitat să facă declaraţii în faţa presei. Ministrul mai spune că este pentru prima dată când va trebui să achite o amendă administrativă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu