20 de ani de închisoare pentru separatism. Liberal-reformatorii vor un proiect de lege care să condamne instigarea la ură şi violenţe

Embed:

20 de ani de închisoare pentru promovarea separatismului în Moldova. Deputaţii liberal-reformatori au înregistrat în Parlament o iniţiativă legislativă, care înăspreşte sancţiunile pentru acţiuni ce atentează la integritatea ţării. De exemplu, cei care pun în pericol securitatea statului ar putea fi privaţi de cetăţenie, iar pentru promovarea ideilor separatiste partidele şi organizaţiile obşteşti ar putea fi scoase în afara legii.

Autorii iniţiativei spun că, prin elaborarea acestui proiect, au urmărit prevenirea unor situaţii similare celei din Ucraina

"Am recurs la această măsură ca să nu ajungem la situaţia din ţara vecină, Ucraina. În eventualitatea adoptării acestui proiect de lege, se va produce să zicem penalizarea persoanelor care ajung la separatism, care tind să organizeze entităţi politice cu astfel de idei să fie pedepsite, eu nu cred că va îndrăzni nimeni să o facă", a declarat unul din autorii proiectului, Ana Guţu. 

Analiştii politici susţin că Republica Moldova demult trebuia să elaboreze un mecanism legislativ pentru prevenirea separatismului.

"În opinia mea, în paralel cu acest proiect de lege, ar trebui să fie elaborată şi a doua lege, care ar conţine pedepse şi pentru promovarea unionismului. Unionismul nu este doar unirea cu România, ci poate fi unirea şi cu Ucraina, şi cu Rusia", a declarat analistul politic Vitalii Andreievschii. 

"Când noi vedem că unii concetăţeni de-ai noştri care deschis promovează ideile separatismului, trebuie trasate nişte linii roşii care să separe opţiunile politice de protecţia statului", a spus analistul politic Oazu Nantoi.

Potrivit juriştilor, proiectul de lege trebuie îmbunătăţit

"Republica Moldova este semnatar al Convenţiei europene cu privire la cetăţenie iar această convenţie prevede că statele ar trebui să se abţină de la comportament care ar face ca persoanele să rămână fără cetăţenie", a susţinut juristul Vlad Gribincea.

Oamenii susţin adoptarea acestui proiecte de lege. Doar că unii se îndoiesc că acesta va fi implementat în practică:

"Deja există legi care pedepsesc comportamentul neadecvat. Acesta poate fi separatismul sau terorismul, dar asta este şi acum pedepsit".

"Demult trebuiau înăsprite sancţiunile pentru promovarea separatismului. Niciun fel de clemenţă, numai pedepse". 

Proiectul de lege urmează să fie discutat în cadrul comisiilor parlamentare, după care va fi examinat şi în plenul Parlamentului. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu