175 de elevi din Ceadîr-Lunga nu frecventează şcolile şi grădiniţele, pentru că nu sunt vaccinaţi împotriva rujeolei

Embed:

175 de elevi din raionul Ceadîr-Lunga nu frecventează şcolile şi grădiniţele, pentru că nu sunt vaccinaţi împotriva rujeolei. Părinţii refuză să-şi imunizeze copiii, chiar dacă nu sunt lăsaţi să treagă pragul instituţiilor de învăţământ.

Cea mai alarmantă situaţie este în satul Beşghioz. La liceul din localitate 29 elevi nu merg la ore.

"Majoritatea argumentează prin faptul că le este frică de consecinţele vaccinării. Unii au dubii referitor la calitatea vaccinului, alţii din motive religioase", a spus directorul interimar al liceului din Beşghioz, Aliona Meridja. 

Pentru ca elevii să nu piardă temele, profesorii au găsit mai multe soluţii.

"Avem grupuri pe reţelele de socializare Viber, WatsApp şi Instagram cu părinţii elevilor din clasa a treia şi noi le expediem orarul şi temele pe acasă. Ei nu le ratează. "

"Părinţii nu voiau să vaccineze copii, dar după epidemie deja şi-au schimbat părerea. Este mult mai bine ca micuţii să fie sănătoşi şi să asiste la fiecare lecţie", a spus profesoara Nadejda Coiceva. 

Numărul părinţilor care înţeleg cât de importantă este imunzarea copiilor împotriva rujeolei creşte de la o zi la alta. Dacă miercuri erau în jur de 200 de elevi nevaccinaţi, joi cifra a ajuns la 175.

"Nu ştiam dacă sunt calitative vaccinurile, de unde sunt aduse, din India sau din Turcia. De aceea refuzam, dar vă spun sigur că nu a fost din convingeri religioase", a spus părintele Vasilii Sarioglu.

Un alt părinte spune că are acasă 11 copii şi toţi au fost afectaţi de rujeolă.

"Feciorul mai mare are câteva vaccinuri încă din maternitate. Soţia era tânără şi nu a observat cum, fără permisiune, i-au făcut vaccin. Copii noştri s-au tratat, avem certificate, şi ei merg la şcoală", a spus Dmitrii Sarioglu. 

Potrivit preşedintele raionului Ceadîr- Lunga, Valentin Cara, autorităţile întreprind mai multe măsuri pentru a stopa răspândirea virusului.

"Unul dintre principalele scopuri este de a vaccina toţi copiii. Sunt bolnavi minorii din familii care aparţin unei confesiuni religioase", a spus preşedintele raionului Ceadâr-Lunga, Valentin Cara.

Şeful Direcţiei Sănătate şi Protecţie Socială din Găgăuzia spune că părinţii ar încălca dreptul copiilor la studii prin faptul că refuză să îi vaccineze. El propune Guvernului şi Parlamentului să aprobe o lege prin care părinţii inresponsabili să fie sancţionaţi.

"Părinţii trebuie să îşi dea seama foarte bine ce fac. E de dorit ca Guvernul şi Parlamentul să explice clar în aceste situaţii, dar şi în cazul imunizării împotriva altor infecţiile virale", a spus şeful direcţiei sănătăţii din Găgăuzia, Alexei Zlatovcen.

Până acum, în Ceadâr-Lunga au fost confirmate 156 de cazuri de rujeolă, dintre care 151 la copii. Iniţial, aproximativ 500 de părinţi din raion au refuzat să-şi vaccineze copiii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu