160 de gospodării din satul Gura Căinarului, Floreşti, s-au pomenit izolate de restul localităţii

Embed:

De aproape o lună, peste 160 de gospodării din satul Gura Căinarului, raionul Floreşti, sunt izolate de restul caselor din localitate. Unicul drum, care face legătura cu centrul satului, a fost inundat de râuleţul Camenca, ieşit din matcă, în urma ploilor abundente. Astfel, oamenii sunt nevoiţi să meargă prin localitatea de alături pentru  ajunge la magazin sau primărie. Potrivit autorităţilor locale, pentru reparaţia porţiunii este nevoie de aproape 500 de mii de lei.

"Dacă până acum localnicii din această parte a satului puteau ajunge cu masina in centrul localității în câteva minute, acum ei trebuie să facă un ocol de aproape cinci kilometri prin orașul Mărculesti."

Locuitorii satului Gura Căinarului care s-au pomenit izolaţi de restul localităţii spun că de când drumul s-a surpat, au doar bătăi de cap.

"Dacă plouă, nu ai cum să treci, trebuie să ne ducem pe podul cela de fier, dar un copil să se ducă la şcoală sau altceva? Cum să-l trimiţi? N-ai chip! Avem două baruri aici şi nici producţia nu le aduce, dacă plouă suntem pierduţi"

"Am copilărit, ne-am scăldat în acest râu, pe cnd era aici un iaz foarte frumos, dar am pierdut ce a fost frumos. Oamenii sunt nemulţumiţi deoarece au şi ei probleme de sănătate, se apropie şcoala"

Pentru a rezolva problema, temporar, primăria a construit un drum de acces din pământ şi pietre. Nu toţi şoferii însă se aventurează pe acesta, doar cei care livrează produse la magazine şi cei care au maşini de teren.

"-E periculos.
-Dar de ce treceţi pe aici ?
-Dar pe unde? Aripi nu avem."

Primarul localităţii a declarat că a făcut modificări la bugetul local şi o parte din bani, care erau predestinaţi pentru reparaţia trotuarelor, va fi utilizată pentru reabilitarea drumului. În total este vorba despre 480 de mii de lei, pe care autorităţile locale vor să le ceară de la guvern.
"-Chiar a doua zi, în data de 9 iunie, a fost dl ministru al Agriculturii, care era atunci şi a văzut situaţia dată.
-Acum, dacă s-a schimbat Guvernul, va fi nevoie să mai solicitaţi odată sau cum ?
-Cred că da, va fi nevoie numaidecât să solicităm şi o să ne adresăm în continuare", a declarat Aliona Cojocaru primarul comunei Gura Căinarului.


Comuna Gura Căinarului este formată din două sate, Zarojeni şi Gura Căinarului . Aici locuiesc circa 1700 de oameni. Bugetul anual al primăriei este de aproximativ trei milioane de lei.

Lasă un comentariu