16 mai – zi de doliu în Capitală. Se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus

Embed:

Astăzi se împlinesc 200 de ani de la semnarea tratatului de la Bucureşti, care prevedea anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. Cu această ocazie, ziua de 16 mai a fost declarată zi de doliu în Capitală, iar drapelul de stat de pe clădirea Primăriei va fi coborât în bernă.

Potrivit autorităţilor Capitalei, doliul trebuie instituit pentru a aminti despre consecinţele pactului ruso-turc, semnat pe 16 mai 1812, în urma căruia partea de răsărit a principatului Moldovei a fost anexată de către Rusia ţaristă.

"Noi de mai multe ori am recomandat ca în zilele date, drapelele să fie coborâte în bernă, pentru că numai aşa putem arăta societăţii şi tinerei generaţii de unde venim şi unde ne ducem", a declarat şeful cabinetului primarului general Lilian Carp.

Deranjaţi de această iniţiativă, aleşi locali din fracţiunea PCRM au cerut, marţi, în şedinţa Consiliului Municipal, demisia lui Lilian Carp.

"Fracţiunea PCRM consideră această declaraţie ca una lipsită de temei istoric, juridic şi de bun-simţ, calificată ca o provocare murdară, plină de cinism. Fracţiunea nostră insistă asupra demisiei din postul pe care îl ocupă, fiind un provocator extrem de periculos".

În şedinţa Parlamentului din 11 mai, liberalii au solicitat preşedintelui Legislativului examinarea iniţiativei de a declara ziua de 16 mai, drept zi de doliu naţional. Marian Lupu a refuzat, însă, propunerea. Supăraţi, liberalii au cerut consultări în cadrul Alianţei. Dar nici aşa, PL nu şi-a convins colegii, care au respins propunerea.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu