159 DE ANI DE LA MICA UNIRE. În toate orașele României au loc manifestări culturale

Embed:

În toate oraşele din România au fost organizate evenimente dedicate aniversării a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, aşa numita Mica Unire. Ceremonii de amploare au avut loc la Iaşi, iar compania de cale ferată a introdus pentru o zi Trenul Unirii.

Garnitura tractată de o locomotivă vopsită în culoarea tricolorului a plecat dis de dimineaţă din Bucureşti şi a ajuns la prânz la Iaşi. Românii l-au întâmpinat cu aplauze în toate gările de pe traseu.

În ciuda gerului de afară, mii de oameni au venit la Iaşi, unde primăria a organizat numeroase evenimente culturale dedicate aniversării. Acolo s-a dus şi o delegaţie din ţara noastră.

”Pentru mine, o unire, să nu ne invrăjbim. Eu am un cuvânt care spune clar: de astăzi încolo să nu ne mai certăm, sa nu ne mai urâm, pentru că nu mai avem timp de împăcare. Este o zi a noastră, a tuturor.”

La sărbătoarea de la Iaşi a fost prezent şi ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

 ”Am venit sa felicit toți românii și România cu acest eveniment minunat și extraordinar și să-mi exprim gratitudinea și respectul pentru tot suportul pe care ni-l oferă poporul român și guvernul României. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a spus MONICA BABUC ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

La Bucureşti, preşedintele român Klaus Iohannis a fost prezent la un eveniment organizat la Patriarhia Română şi a ţinut un discurs.

"Unirea Principatelor s-a înscris în marile procese politice europene alături de toate celelalte realizări majore ale României moderne", a spus preşedintele României, Klaus Iohannis.

Evenimentele de azi au marcat alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în 1859 ca domn al Ţării Româneşti şi al Moldovei. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu