15 surse INEPUIZABILE de energie. Vacile, meduzele şi sălile de fitness se află pe listă

Pe o Planetă în care energia provenită din surse fosile devine tot mai deficitară şi mai poluantă, savanţii sunt în căutare permanentă de alternative. Publicaţia Green Report a selectat 15 dintre acestea şi explică metodologia de obţinere a energiei.

Vacile

Procesul de digestie al rumegătoarelor, în special cel al vacilor, este extrem de poluant. Vacile produc zilnic peste 560 de miliarde de litri de metan, un gaz cu efect de seră de cel puţin 25 de ori mai periculos decât dioxidul de carbon. Mai puţin cunoscut este însă faptul că acesta poate fi folosit pentru producţia de energie.

Institutul argentinean pentru Tehnologie Agricolă a iniţiat un proiect prin care valorică metanul produs de vaci. Cercetărorii au introdus tuburi în stomacul animalelor şi au montat recipiente din plastic pe spatele lor, captând astfel 300 de litri de metan zilnic. Cantitatea este suficientă pentru a asigura funcţionarea unui frigider timp de o zi. 

Scutecele

În medie, un copil are nevoie de 6.500 – 10.000 de scutece până când învaţă să folosească oliţa sau WC-ul. Materialul din care acestea sunt confecţionate nu este însă biodegradabil. Încercând să le reducă impactul asupra mediului, o companie britanică planifică să producă energie din deşeurile oranice recuperate din scutece.

Alcoolul

În anul 2006, autorităţile suedeze au confiscat aproximativ 700.000 de litri de alcool produs ilegal. În loc să îl arunce, au hotărât să îl transforme în biocombustibil. Astfel, au alimentat 1.000 de camioane şi autobuze.

Sălile de gimnastică

Numeroşi inventatori au propus până acum transformarea energiei umane în electricitate. Câteva săli de gimnastică au adoptat tehnologia, instalând-o pe biciclete de fitness şi biciclete eliptice. Astfel, îşi asigură energia necesară pentru a pune în funcţiune echipamentele electrice şi pentru a lumina sălile.

Baloanele

În loc să folosească panouri solare costisitoare, o companie a dezvoltat o tehnologie relativ simplă pentru captarea energiei solare. A creat baloare solare, realizate pe jumătate din folie de plastic metalizată şi pe jumătate transparente. Razele soarelui pătrund prin partea trasnaprentă, iar energia este stocată în interior. Procesul este la fel de ieftin ca producţia de energie din gaz metan.

Meduzele

Strălucirea meduzelor este datorată unei proteine verzi, fosforescente. Atunci când vietăţile sunt plasate pe electrozi din aluminium şi expuse la raze UV, se elimină electroni cu ajutorul cărora se produce electricitate. Cercetătorii au reuşit astfel să producă combustibil biologic.

Zaţul de cafea

Zaţul de cafea conţine 20% ulei, similar altor deşeuri din care se produce biocombustibil. Prin urmare, poate fi folosit ca resursă pentru producţia de combustibil sau energie. Dacă ar fi valorificat, zaţul ar putea asigura anual producţia a aproximativ 11 milioane de litri de biodiesel.

"Şerpii" de mare

Cunoscute ca „şerpi de mare” datorită formei lor, centralele electrice montate la suprafaţa mărilor şi oceanelor folosesc mişcarea valurilor pentru a produce electricitate. Cu ajutorul lor, Portugalia estimează că va genera 2.25 megawatts, cantitate suficientă pentru a asigura necesarul energetic al 1.500 de gospodării

Respiraţia

Un designer brazilian a creat un dispozitiv care poate transforma respiraţia în energie. Seamănă cu o mască şi poate încărca telefonul sau orice alt dispozitiv electronic în timp ce utilizatoarul aleargă sau doarme.

Mişcarea umană

Presiunea exercitată de oameni în timpul mersului sau alergatului poate fi şi ea transformată în energie. În Tokyo, autorităţile au instalat pavele piezoelectrice în zonele pietonale cele mai aglomerate, precum cele în care sunt amplasate taxatoarele de la metrou.
Tehnologia este folosită şi de un club de dans din Olanda, care îşi alimentează becurile LED cu energia rezultată din mişcările dansatorilor.

Zmeele

Deşi turbinele eoliene folosesc vântul, o resursă regenerabilă, pentru a produce energie, eficienţa lor este relativ redusă, întrucât depind de intensitatea şi disponibilitatea acestuia. Zmeele, pe de altă parte, ajung în zone în care vântul este constant şi mult mai puternic. De aceea, au fost conectate la dispozitive amplasate pe pământ, pentru a produce energie.

Căldura corpului

Deşi cel mai adesea insuportabilă, căldura emanată de corpurile oamenilor înghesuiţi în diferite încăperi (precum staţiile de metrou) ar putea fi folosită pentru a produce electricitate. Autorităţile din Stockholm folosesc deja tehnologia, iar cele londoneze intenţionează să o adopte. Astfel, vor putea încălzi în jur de 500 de case cu ajutorul căldurii captate din metrou.

Gândacii

Cercetătorii au reuşit să modifice genetic gândacii, astfel încât aceştia să producă petrol nerafinat atunci când consumă deşeuri agricole. Astfel, nu doar că se obţine o resursă regenerabilă, dar se şi elimină un deşeu într-un mod eficient.

Gheizerele

În nordul Californiei, se află cel mai mare complex de centrale electrice din lume care folosesc energie geotermală. Acesta asigură o cincime din cantitatea de energie regenerabilă produsă în California.

Ploaia

Prin plasarea unor senzori pe acoperişuri, energia cinetică rezultată din căderea stropilor de ploaie poate fi captată şi transformată în electricitate. Astfel, o casă dotată şi cu panouri solare, şi cu senzori pentru ploaie ar putea avea asigurată energia necesară în mod aproape continuu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu