145 de zile de greva foamei: Vezi cum arată regizorul ucrainean, Oleg Sențov, deţinut lângă Cercul Polar

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, aflat în detenţie în Rusia pentru„terorism", a dat asigurări, într-o scrisoare trimisă unuia dintre prietenii săi, că a „supravieţuit" celor 145 de zile de greva foamei încheiată la începutul lui octombrie, chiar dacă starea sa „nu este încă bună"

În pofida faptului că a încetat greva foamei, starea de sănătate a lui Senţov stârnea până acum îngrijorări, potrivit apropiaţilor săi, care au subliniat că abandonarea unei greve a foamei este un proces destul de complicat, informează AFP.

„Desigur, analizele mele nu sunt încă bune, însă ele nu sunt nici atât de rele ca înainte. Nu vă îngrijoraţi prea mult, am supravieţuit" afirmă cineastul ucrainean într-o scrisoare trimisă la sfârşitul lui octombrie lui Nikolai Şciur.

El informează că ţine încă un regim special şi ia medicamente. 

„Se pare că este pe cale să se restabilească", a declarat Nikolai Şciur. „Nu există încă o certitudine absolută că totul se va încheia cu bine. Însă acum există o speranţă", a subliniat el.

Oleg Senţov, care s-a opus anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, a fost condamnat în 2015, de justiţia rusă, la 20 de ani de închisoare pentru "terorism" şi "trafic de arme", la finalul unui proces denunţat ca fiind "stalinist" de organizaţia Amnesty International. Anul acesta, cineastul s-a aflat 145 de zile în greva foamei, pentru a cere eliberarea tuturor „prizonierilor politici" ucraineni deţinuţi în Rusia.

Potrivit lui Şciur, Oleg Senţov are destulă energie pentru a lucra la cărţile şi scenariile sale, "pe unele dintre care speră să le finalizeze în două luni".

La sfârşitul lui octombrie, Parlamentul European i-a decernat lui Oleg Senţov „Premiul Saharov", recompensând astfel „o contribuţie excepţională la lupta pentru drepturile omului în lume". 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu