13 ruşi, inculpaţi în SUA. Aceştia sunt acuzaţi de implicare în alegerile din 2016

Embed:

Un nou capitol în ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016. 13 cetăţeni ruşi sunt acuzaţi de conspiraţie, frauda bancară şi furt de identitate. Unii dintre ei au călătorit în SUA unde şi-au creat identităţi false, folosind coduri numerice personale şi date de naştere ale unor cetăţeni americani reali.

Potrivit informaţiilor, ruşii vizaţi au creat conturi de plăţi online şi au obţinut permise de conducere. Ei sunt acuzaţi că au organizat mitinguri politice în SUA şi că au promovat campanii pe reţelele de socializare.

"Inculpaţii au creat mii de conturi pe reţelele de socializare cum ar fi Facebook, Instagram şi Twitter, ca şi cum acele conturi ar fi fost ale unor persoane aflate în Statele Unite", a spus Rod Rosenstein, adjunct al procurorului general al SUA.

Ulterior, aceste conturi au fost utilizate pentru trimiterea şi distribuirea a sute de mii de mesaje politice în care era criticat unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale şi era promovat celălalt. Una dintre organizaţiile vizate de procurori este aşa-numita "fabrică de trolli" din Sankt Petersburg, unde lucrează mii de persoane care postează mesaje favorabile Kremlinului pe internet.

"12 dintre inculpaţi au lucrat în anumite perioade pentru compania Internet Research Agency LLC, o companie rusească din St. Petersburg", a mai adăugat Rod Rosenstein, adjunct al procurorului general al SUA. 

După apariţia informaţiilor legate de ancheta privind amestecul Rusiei în alegeri, inculpaţii au început să distrugă probele prin ştergerea mesajelor şi a conturilor.

"Inculpaţii au desfăşurat ceea ce ei numesc un război informaţional împotriva Statelor Unite cu scopul declarat de a crea neîncredere în candidaţi şi în sistemul politic american în general", a conchis Rod Rosenstein, adjunct al procurorului general al SUA. 

Alte două companii vizate sunt controlate de Evgheni Prigojin, un oligarh din cercul preşedintelui Vladimir Putin. Rusia a anunţat că acuzaţiile sunt absurde. Pe lângă cetăţenii şi companiile ruse, ancheta a pus sub acuzare 4 cetăţeni americani, printre care şi pe fostul consilier pe probleme de securitate al lui Donald Trump şi pe fostul său şef de campanie.

Pe aceeaşi temă