12 motive surprinzătoare din cauza cărora nu poți dormi bine

Lipsa constantă de somn te face să fii obosită imediat ce îți începi ziua și este unul dintre motivele principale din cauza cărora te îngrași, scrie feminis.ro.

Vezi mai jos cum poți combate "monștrii" care nu te lasă să dormi cum trebuie și prin urmare, cum poți arăta din ce în ce mai bine. 

1. Temperatura din cameră 

Chiar dacă poate fi plăcut să adormi pe căldură, temperatura optimă este de 15-23 grade Celsius deci ai putea să schimbi păturile din când în când. 

2. Antrenament 

Un antrenament stimulează sistemul nervos și de aceea îți este mai greu să adormi imediat ce te-ai întors de la sală, așa că fă sport cu cel puțin trei ore înainte de culcare. 

3. Un program bine stabilit 

Pentru a te odihni cum trebuie, organismul tău are nevoie de un orar fix. În plus, este imposibil să îți faci rezerve de somn sau să recuperezi timpul pierdut în weekend. Du-te la culcare la aceeași oră în fiecare seară, de preferat între orele 22:00 - 01:00. 

4. Lumina 

Chiar și cea mai mică lumină, provenită de la o lampă sau un dispozitiv electric, îți poate deranja calitatea somnului. Cu cât mai întuneric este cu atât mai frumos vei visa. Scapă de orice sursă de lumină sau pune-ți o mască specială pe ochi. 

5. Zgomotul 

Orice sunet, fie mașinile de afară fie vecinii care se ceartă, împiedică organismul să se odihnească. Poți folosi dopurile de ureche sau poți încerca muzica de relaxare. 

6. Patul este pentru dormit 

Foarte mulți oameni folosesc patul și în alte scopuri în afară de dormit, cum ar fi ca înlocuitor pentru birou, ceea ce duce la o calitate mai scăzută a somnului. Învață să separi locul de muncă de viața personală. 

7. Cofeina 

Se știe că dacă vrei să reziști mai mult trebuie să consumi cofeină și nu uita că aceasta se găsește nu numai în cafea ci și în ciocolată, unele tipuri de ceai și alte produse, așa că ai grijă la ce mănânci de seară. 

8. Cum să adormi mai repede 

Multe persoane se duc în pat fără intenția de a adormi, doar cu speranța că va apărea brusc oboseala, dar în majoritatea cazurilor acest lucru nu se întâmplă. Dacă nu poți adormi în 20 de minute, ridică-te din pat și citește o carte, nu un e-book ci chiar o carte adevărată, tipărită, sau fă ceva relaxant. 

9. Alcool 

Chiar dacă alcoolul te adoarme mai repede, acesta afectează în mod negativ mișcarea rapidă a ochilor și te vei trezi mai obosită decât ai fost de fapt și chiar cu senzație de greață. Pentru a evita aceste simptome, nu consuma alcool înainte cu cel puțin două ore de culcare. 

10. Eliberează-ți mintea 

De obicei, nu ne lăsăm creierul să se odihnească și să lase problemele deoparte înainte de a intra în pat, ceea ce duce la o calitate foarte proastă a somnului. Înainte de a te culca relaxează-te, lasă toate grijile deoparte și orientează-ți gândurile către total altceva decât ceea ce ai făcut în ziua respectivă sau ce ai de făcut a doua zi, poți înșira țări ale căror nume încep cu aceeași literă sau poți număra oile imaginare din tavan. 

11. Absența unui ritual 

Lipsa unui program bine stabilit și a unor ritualuri este un alt motiv pentru care te trezești obosită. Antrenează-ți organismul să fie obișnuit într-un anume fel, cu un duș înainte de culcare sau cu muzică relaxantă. Să nu faci o baie fierbinte, pentru că asta îți va accelera metabolismul și vei adormi mai greu. 

12. Poziția de dormit 

Dacă te duci la culcare încercând să stai într-o poziție inconfortabilă, fie că ești singură sau cu partenerul, corpul tău va fi supus unui stres suplimentar, ceea ce va duce la prea puțină odihnă. Stai într-o poziție în care să te simți confortabil și încearcă să n-o schimbi cel puțin până nu adormi complet.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu