12 milioane de lei. Atât va costa organizarea alegerilor parlamentare noi, în patru circumscripţii uninominale, din 20 octombrie

Embed:

Aproximativ 12 milioane de lei va costa organizarea alegerilor parlamentare noi, în cele patru circumscripţii uninominale, în care deputaţii au renunţat la mandat. Scrutinul parlamentar se va desfăşura în data de 20 octombrie, în aceeaşi zi cu alegerile locale generale.

Potrivit cifrelor Comisiei Electorale Centrale, cei mai mulţi bani, adică peste opt milioane de lei, vor fi redirecţionaţi în circumscripţia cu numărul 50, care include diaspora din Europa de vest. Acolo, lidera PAS a luat cele mai multe vouri, dar a renunţat la mandatul de deputat în favoarea funcţiei de premier. Pentru circumscripţia 48, care include regiunea trasnistreană, unde a câştigat independentul Viorel Melnic, se vor cheltui peste 870 de mii de lei. Pentru circumscripţia din Nisporeni, în care fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc a obţinut cele mai multe voturi, vor fi alocaţi aproximativ 228 de mii de lei. Pentru circumscripţia 33, în care a câştigat actualul ministru de interne, Andrei Năstase, vor fi cheltuiţi peste 210 mii de lei.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, a declarat că pentru acest scrutin vor fi utilizate economiile făcute la scrutinul precedent, din 24 februarie 2019.

"Aceşti bani nu vor fi alocaţi suplimentar din bugetul de stat. Pentru că în cadrul scrutinului parlamentar din februarie, anul curent, Comisia Electorală Centrală a reuşit să facă economii în jur de 14 milioane de lei. Din contul acestor bani vor fi acoperite aceste cheltuieli", a menţionat Maxim Lebedinschi, secretar CEC.

Cheltuielile ar putea creşte dacă autorităţile vor solicita secţii de votare suplimentare. Maxim Lebedinschi a mai explicat că scrutinul parlamentar se va desfăşura în baza sistemului mixt de vot. Asta chiar dacă, în ultima ședință plenară din această sesiune, Parlamentul a adoptat, în a doua lectură, anularea sistemului mixt de vot și revenirea la cel proporțional. Aleşii au decis însă că proiectul de lege necesită mai multe rectificări şi astfel, acesta urmează să fie examinat în lectura a III-a, într-o sesiune extraordinară a legislativului.

"Cum au fost petrecute în februarie 2019, aşa se vor petrece şi celelalte alegeri parlamentare noi. Regulile de participare la vot, de candidare de formare a grupurilor de iniţiativă, vor rămâne aceleaşi care au fost", a precizat Lebedinschi.

Totuşi, ar putea fi modificate unele reguli dacă modificarea Codului Electoral propusă de alianţa PSRM-ACUM, privind revenirea la "Ziua Tăcerii" dinaintea alegerilor, va intra în vigoare până pe 20 octombrie. Potrivit lui Maxim Lebedinschi, în acest caz, prevederea ar putea fi aplicată în cadrul alegerilor parlamentare noi.

Potrivit programului calendaristic aprobat de CEC, campania electorală pentru alegerile parlamentare noi va începe din 20 septembrie. Candidaţii la funcţia de deputat vor putea depune documentele privind înregistrarea în calitate de concurent electoral începând cu 21 august și până în data de 19 septembrie. Alegerile parlamentare noi vor avea loc în patru circumscripţii uninominale după ce Maia Sandu, Andrei Năstase, Viorel Melnic şi Vlad Plahotniuc au renunţat la mandatul de deputat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu