101 ani de la Revoluţia din Octombrie. Oamenii au depus flori la statuia lui Lenin (FOTOREPORT)

Embed:

Se împlinesc 101 ani de la Revoluţia din Octombrie. Evenimentele de atunci din Rusia au fost comemorate şi la Chişinău. La monumentul lui Lenin de la Moldexpo s-au adunat câteva zeci de persoane.

Oamenii au depus flori la statuia liderului bolşevic, unde a venit şi Vladimir Voronin, împreună cu un grup de susţinători. Deşi numărul celor care participă la mitingul din 7 noiembrie scade de la an la an, liderul comuniştilor din Moldova e convins că drumul ales în 1917 este cel corect.

"Ideea Revoluţiei din Octombrie nu e limitată în timp. Ea nu va dispărea nici azi, nici peste o sută de ani. Pentru că ideea egalităţii, fraternităţii şi echităţii caracterizează orice om, oriunde s-a născut şi în orice ţară a locuit", a spus preşedintele PCRM, Vladimir Voronin.

Revoluţia din Octombrie este marcată în noiembrie datorită trecerii la calendarul gregorian. De fapt, revoluţia împotriva guvernului rus provizoriu a început pe 25 octombrie 1917. Evenimentele s-au precipitat, iar după destituirea executivului şi venirea la putere a bolşevicilor lui Lenin, în Rusia a început războiul civil.

Adepţii bolşevicilor au fost atraşi prin promisiunea unei societăţi utopice în care toţi sunt egali, fără bogaţi sau săraci şi unde totul aparţine tuturor. Evident, realitatea a fost total diferită de proiectul propus iniţial.

"Ce ţine de egalitatea absolută, această idee a rămas în trecut, încă în secolul 19. Şi nu doar pentru că oamenii nu sunt la fel şi absolut egali, pentru că unul e sănătos, altul - bolnav şi tot aşa. Egalitatea este menţinută ca un scop în sine, pentru că ea nu poate fi obţinută, dar trebuie să tindem să ne apropiem cât mai mult de ea", a spus istoricul Leonid Mosionjnic.

Milioane de oameni au avut de suferit sau au fost ucişi în urma Revoluţiei din Octombrie şi a războiului civil care a urmat. Mii de oameni au fost condamnaţi la moarte din cauza convingerilor religioase sau politice sau doar pentru că erau înstăriţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu