10.000.000 de lei au fost alocaţi pentru lucrările de reabilitare a Cimitirului evreiesc din Chișinău

Embed:

Guvernul a elaborat un plan de acțiuni privind protejarea, conservarea și reabilitarea patrimoniului memorial al Cimitirului evreiesc din Chișinău, fiind aprobată o hotărâre în acest sens.

Astfel, pentru acțiunile de reabilitare a Cimitirului evreiesc din Chișinău, dar şi pentru Muzeul de istorie a evreilor din Republica Moldova a fost alocată suma de 10.000.000 de lei pentru anul 2019.

Potrivit hotărârii, a fost înființată instituția publică "Muzeul de istorie al evreilor din Republica Moldova". Funcția de fondator al instituției publice este exercitată, în numele statului, de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Astfel, MECC a elaborat Regulamentul de organizare și funcționare a muzeului. Conform prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare a muzeului, Cimitirul evreiesc din Chișinău constituie unitate componentă a Muzeului de istorie a evreilor din Republica Moldova.

Totodată, a fost realizat conceptul schiței-proiect de amenajare, funcționare și revitalizare a unor spații interioare ale cimitirului, punând în valoare patrimoniul cultural existent.

Mai mult, a fost elaborat Caietul de sarcini privind restaurarea Cimitirului cu complex de monumente din strada Milano, inclusiv restaurarea edificiilor de arhitectură și monumentelor funerare de pe teritoriul acestuia.

În procesul elaborării Caietului de sarcini s-au luat în considerare recomandările și propunerile reprezentanților Comunității Evreiești din Republica Moldova, Primăriei municipiului Chișinău, Fondului de binefacere "Dor le Dor", Bibliotecii Evreiești "I. Mangher", au fost examinate o serie de documentele istorice prezentate de Agenția Națională a Arhivelor din Republica Moldova.

Reprezentanții Comunității declară că percep pozitiv Planul de reabilitare a necropolei evreiești și sunt în așteptarea începerii acțiunilor incluse în Planul de reabilitarea elaborat de Guvern.

"A fost propusă candidatura unui administrator, care posedă experiența necesară și cunoașterea tradițiilor evreiești. Comunitatea evreiască este în așteptarea începerii următoarelor acțiuni incluse în Planul de reabilitare elaborat de Guvern și reconfirmă deschiderea de a asista la implementarea proiectului, reiterând importanța acestuia.

Tema conservării și restaurării patrimoniului cultural al țării nu trebuie să provoace confruntări, intrigi politice și să divizeze societatea. Sperăm că planul arhitectural pentru restaurarea cimitirului evreiesc din Chișinău va fi aprobat cât de curând posibil și că lucrările de restaurare, reparație și conservare vor fi continuate ținând cont de poziția Comunității Evreiești din Republica Moldova", se menționează într-un comunicat al Comunității Evreiești din Moldova.

Cimitirul evreiesc din Chișinău reprezintă un monument cu valoare istorică de categorie națională, înregistrat în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu