10 Mituri despre ouă

1) Ouăle au mult colesterol.
Adevărat. Este, de fapt, vorba doar despre gălbenuşul de la ouă, care conţine 250 – 300 mg de colesterol (pentru un ou). Albuşul de ou nu conţine colesterol.

2) Ouăle conţin cantităţi mari de albumine.
Adevărat. Albuminele din albuşul de ou sunt uşor asimilabile. Aceste proteine, necesare organismului, nu trebuie consumate în exces. De aceea, este indicat să nu depăşim 2 ouă pe zi (asta în condiţiile în care nu consumăm alte surse de albumine -  carne, fasole etc.). Ca parte a unei diete variate, consumul mediu de ouă este mai bine să fie limitat la 3-4 pe săptămână, ţinând cont de concentraţia ouălor în colesterol şi albumine.

3) Ouăle susţin capacitatea de concentrare, stimulează funcţiile creierului.
Adevărat, în special datorită conţinutului de vitamine B. În cazul copiilor mici, potenţialul de stimulare a activităţii şi a dezvoltării cerebrale este dat nu doar de vitaminele din complexul B, ci şi de colesterolul care se găseste în ouă.

4) Ouăle sunt dăunătoare ficatului.
Depinde de numărul de ouă consumate. Mâncând ouă în exces, ele ne pot afecta ficatul. În schimb, consumarea a 2-4 ouă pe săptămână – fierte sau ochi – este benefică ficatului.

5) Ouale cu coajă roşie sunt mai sănătoase.
Fals.

6) Ouăle se digeră greu.
Depinde de modul de preparare. Dacă sunt fierte mai mult, grăsimile din gălbenuş sunt mai greu digerabile. Consumându-le crude, albuşul este ceva mai greu digerabil. Fierte astfel încât albuşul să fie întărit, dar gălbenuşul moale, ouăle sunt relativ uşor de digerat.

7) Ouăle ecologice sunt mai sănătoase.
Adevîrat. Ouăle ecologice sunt mai bogate în vitamine şi mai sărace în hormoni de stres. Ouăle ecologice nu conţin hormoni de creştere. Problema este că nu putem verifica autenticitatea ouălor ecologice decât bazându-ne pe informaţiile de pe ambalaj sau de pe coajă; cifra 0 din ştampila de pe coajă trebuie folosită doar pentru ouă provenite de la găinile crescute în aer liber şi hrănite natural.

8 ) Consumând ouă, senzaţia de saţietate se menţine pentru mult timp.
Adevărat doar dacă oul este fiert tare.

9) Ouăle reprezintă o sursă bună de vitamine.
Adevărat, exceptând vitamina C.

10) Ouăle ne ajută să slăbim.
Multe diete folosesc ouăle ca şi aliment de bază. Oul nu are, din cauza gălbenuşului, un raport excelent între proteine şi calorii. Cu toate acestea, fierte corespunzător ţin bine de foame.
Per ansamblu, oul este un produs destul de dietetic.

Sursa: SaFiiTuSanatos.ro

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu