10 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru reforma în Justiţie

Republica Moldova ar putea primi 10 milioane de euro de la Comisia Europeană, bani destinaţi pentru reforma în Justiție. În acest sens, Guvernul a aprobat inițierea negocierilor proiectului Acordului de finanțare privind Programul de Suport al Reformei în Sectorul Justiției.

Documentul prevede acordarea unui suport nerambursabil în valoare de 10 milioane de euro, folosiți în calitate de asistență tehnică pentru consolidarea, coordonarea și monitorizarea implementării Strategiei de Reformare în Sectorul Justiției.

Potrivit prevederilor Acordului, 2,8 milioane vor fi alocate ca suport pentru Ministerul Justiției, în calitate de instituție care coordonează și asigură implementarea reformei, iar alte 2 milioane de euro - pentru asigurarea procesului prealabil înfăptuirii actului de justiție. 3 milioane de euro sunt destinați creșterii eficienței, responsabilității și transparenței instanțelor din Moldova. De alte 4 milioane de euro va beneficia sistemul de executare, probațiune și reabilitare. Perioada de realizare a celor patru proiecte finanțate din acești bani este de trei ani.

Obiectivul Programului de Suport al Reformei în Sectorul Justiției prevede crearea unui sistem echitabil, calitativ, cu zero toleranță față de corupție, care să asigure o dezvoltare durabilă a Republicii Moldova și responsabilitate sporită față de interesele cetățeanului.

De asemenea, semnarea acestui document cu Comisia Europeană este menită să ofere suport pentru asimilarea asistenței bugetare, în valoare de 52 de milioane de euro, ce urmează a fi oferite anul viitor de Uniunea Europeană, pentru realizarea altor prevederi cuprinse în Strategia de Reformare în Sectorul Justiției.

Costurile generale ale reformei au fost estimate la 126 de milioane de euro.  

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu