10 mai, Ziua Naţională a României înainte de comunism

10 Mai este, oficial, zi de sărbătoare naţională, fără să fie zi liberă. 10 Mai a fost Ziua Naţională a României înainte de comunism. Românii celebrau astfel întemeierea dinastiei de către Carol I, Independenţa declarată în 1877 şi Proclamarea Regatului în 1881.

Pe traseul legislativ actual se află două proiecte de lege care spun că Independenţa trebuie sărbătorită la 9 mai, dată la care s-a citit Declaraţia de Independenţă în Parlament.

Indiferent de controverse, rămâne faptul că oamenii de stat care au scăpat ţara de stăpânirea turcească, urmaşii lor care au făcut Unirea din 1918, cei care au păstrat apoi România în sfera occidentală şi cei care au recuperat în 1944 Ardelalul de Nord, cu toţii au sărbătorit Independenţa pe 10 Mai, scrie Digi24.ro.

 

Ziua de 10 Mai nu a fost recuperată după Revoluţia din decembrie 1989. Calomniile comuniste la adresa regelui Mihai au fost difuzate nu numai în presa arondată FSN sau a partidului extremist Romania Mare, ci şi de televiziunea publică, singura cu acoperire naţională.

Regele a fost împiedicat să vină în România până în aprilile 1992, când românii i-au făcut o primire triumfală. Faptul a convins autorităţile cripto-comuniste să prelungească exilul Regelui.

El a început să vină frecvent în România abia după 2007. Singurul său discurs în Parlamentul României postdecembriste - ţinut abia la 25 octombrie 2011 - a rezumat proiectul a 100 de ani de viitor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu