10 elevi au ajuns la spital după ce au fost vaccinaţi împotriva tuberculozei

Embed:

Mai mulţi copii din satul Bălţata, raionul Criuleni, au fost internaţi, ieri, la Centrul Mamei şi Copilului din Capitală, după ce le-a fost administrat vaccinul împotriva tuberculozei. Medicii nu-şi pot explica reacţia adversă faţă de acest preparat.

Elevii au ajuns la Centrul Mamei şi al Copilului din Capitală şi au fost internaţi în secţia reanimare. Şi asta după ce copiii au primit vaccinul ca mai apoi să anunţate profesorii că se simt rău. Văzând că starea elevilor se agravează, conducerea instituţiei a chemat ambulanţa, care i-a transportat la Centrul Mamei şi al Copilului. Copiii spun că au fost vaccinaţi în mod forţat, ba chiar au fost ameninţaţi că vor fi amendaţi, dacă se vor opune.

"Noi nu am vrut să fim vaccinaţi, dar ne-au spus că dacă nu ne pun o să cheme poliţiştii de la Primărie şi o să ne pună amendă şi de asta o zis de pus", spune o elevă.

"Când mi-au pus injecţie, am venit în clasă, mi s-a făcut somn. După aceea, mi s-a făcut rău, tremuram, capul mă durea, şi am venit aici la spital", relatează o altă discipolă.

Părinţii elevilor au venit la Chişinău imediat ce au aflat despre starea acestora. Ei nu ştiu exact ce au păţit copiii lor, şi asta pentru că medicii nu spun exact care este diagnosticul. Părinţii sunt indignaţi de comportamentul medicilor care le-au vaccinat copiii.

"Medicii ne-au spus că elevii s-au îmbolnăvit din cauza stresului. Înţeleg că unul sau doi copii se tem de injecţii, dar nu toata şcoala, sau jumătate de sat", a menţionat mama unui elev.

"Copiii au început să tremure, aveau ameţeli şi nu mai puteau sta în picioare. I-am adus în braţe la spital. Medicii spun că este vorba de stare de şoc, dar noi nu credem aşa ceva. Nimeni nu ne spune nimic concret", a adăugat un alt părinte.

Medicii de la Centrul Mamei şi Copilului spun că nu-şi pot explica reacţia adversă faţă de vaccinul administrat. "Au fost nişte reacţii din partea sistemului nervos central, copiii au fost consultaţi, a fost apreciată starea lor din punct de vedere neurologic", spune şeful secţiei Neuropsihiatrie Gheorghe Răilean.

Ministrul Sănătăţii are o altă versiune.

"Au fost nişte siptome minore, pe care le consider că au fost de factor psihologic sau de echipă. Când cineva din copii au fost expuşi ieri toată ziua în insolaţie, nu au fost hidrataţi, nu au băut apă, nu au mâncat", a declarat ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi.

Iar primarul satului Bălţata afirmă că dozele administrate ar fi fost mult prea mari.

"Vaccinurile au fost făcut cu seringi din care se administrează insulina. Când medicul a intrebat asistenta medicală cum aţi stabilit doza? Ea a spus aici e zero, înseamnă că aici e unu. Se primeşte că aştia mici au primit un pic, aştia mai mari mai mult", a precizat primarul satului Bălţata Olga Coronciuc.

La şcoala din Bălţata au fost vaccinaţi peste 200 de  elevi, dintre care 10 au ajuns în spital.Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu