1 MAI, ZIUA MUNCII, sărbătorită în 66 de ţări ale lumii. Care este semnificaţia acestei zile

Embed:

În 66 de ţări ale lumii astăzi este marcată Ziua Solidarităţii Oamenilor Muncii, o sărbătoare cu o istorie de peste o sută de ani. De-a lungul timpului, 1 Mai a fost simbolul revoluţiei şi al luptei de clasă. 

În această zi, în anul 1886, muncitorii din Chicago au organizat o grevă şi au cerut ca ziua de muncă să fie redusă la opt ore. Manifestaţiile s-au încheiat cu violenţe între protestatari şi poliţie.  

După un an, Congresul Internaţionalei a II-a de la Paris a decis ca, în fiecare an, în data de 1 Mai, să se desfăşoare manifestaţii, în amintirea grevei muncitorilor americani.

Astăzi, Ziua Internaţională a Muncii este marcată în lume, diferit. În unele ţări, precum Republica Sud-Africană, ziua de 1 Mai este sărbătoare de stat.

Locuitorii Siciliei culeg romaniţe de câmp, flori despre care se crede că poartă noroc, iar în Spania, 1 mai este marcată Sărbătoarea Florilor.  

În capitala Rusiei astăzi vor avea loc peste 300 de evenimente culturale, printre care concerte, târguri şi expoziţii.  În ţara vecină, România, salariații stau acasă de Ziua Muncii şi se bucură de un weekend prelungit.

Cu această ocazie, oamenii îşi organizează mini-vacanțe la mare sau la munte.

 În Moldova, sărbătoarea a pierdut din conotaţia politică şi în această zi se dă startul sezonului picnicurilor. Oamenii profită de o zi liberă şi ies la iarbă verde. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu