"1 decembrie va fi mereu motiv de dispută în societatea moldovenească, din cauza lipsei unei identităţi naţionale"

Embed:

1 decembrie va fi mereu motiv de dispută în societatea moldovenească, din cauza lipsei unei identităţi naţionale. Este opinia mai multor invitaţi ai emisiunii VoxPublika. Ei s-au referit la sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Chişinău.

În timp ce unii invitaţi spun că Ziua Naţională a României este şi sărbătoarea moldovenilor, alţii cred că manifestările care au avut loc în centrul capitalei cu această ocazie nu-şi au rostul.

"Este o zi istorică dincolo de politică şi frontiere. Pentru mine este o sărbătoare aşa cum este pentru românii din Cernăuţi", a declarat blogger-ul Veaceslav Balacci.

"Este o zi obişnuită. Prima zi de iarnă, aşa cum este şi doi decembrie, poimâne va fi trei decembrie", a adăugat vicepreşedintele Partidului Patrioţii Moldovei, Sergiu Perciun.

Şi de această dată motiv de dispută a devenit subiectul unirii Moldovei cu România.

"Să nu uităm că drumul spre Europa, trece prin România şi acolo inevitabil vom ajunge", a spus reprezentantul Platformei Civice Acţiunea 2012, Vitalie Prisăcaru.

"Vouă nu vă este ruşine să vină Băsescu şi să vă spună că nu ai ţară", a afirmat preşedintele Mişcării de Tineret Voievod, Nicolae Pascaru.

"Eu cred că problema problemelor, gangrena Republicii Moldova este identitatea naţională. Dacă nu rezolvăm problema aceasta încă 100 de ani ne vom intâlni în acest studiou şi vom discuta despre cinei moldovean şi cinei roman şi nimic nu se va întâmpla", a conchis regizorul Sandru Grecu.

66 la sută dintre telespectatorii care au participat la televoting consideră că moldovenii trebuie să sărbătorească Ziua Naţională a României.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu