Rubeolă, rujeolă şi varicelă. Vezi diferenţa dintre acestea şi modul cum se tratează

Chiar dacă au manifestări asemănătoare, aceste afecţiuni diferă între ele în ceea ce priveste cauzele, tratamentul şi simptomatologia. 

Este foarte important sa stii sa diferentiezi cele trei afectiuni, dar si alte boli ale copilariei, deoarece multe dintre ele sunt confundate de parinti cu alergii sau iritatii ori alte afectiuni ale pielii. Administrarea unor tratamente greşite si îngrijirea necorespunzătoare pot creşte riscul de complicaţii severe. Una dintre primele diferenţe între cele trei boli ale copilariei constă în cauzele care le provoacă.

Varicela (vărsatul de vânt) este o boală a copilariei cauzată de virusul varicella-zoster şi este extrem de contagioasă. Aproape 90% dintre persoanele care stau în preajma unui bolnav de varicela (respira acelaşi aer cu el) fac, la rândul lor, varicelă.

Rubeola (pojarul german) este o boala infecţioasa cauzată de un virus ARN din familia togaviridae (genul rubivirus). Pentru prevenirea acestei afecţiuni, s-a dezvoltat un vaccin care se administreaza obligatoriu copiilor în şcoala şi care este eficient în peste 99% de cazuri.

Rujeola (pojarul) este o boală infecto-contagioasă cauzată de virusul rujeolic din familia Paramyxovirus (genul Morbillivirus).

Toate cele trei boli se transmit pe cale aerogenă sau prin atingerea obiectelor infectate cu picături de salivă, secreţii nazale şi conjuctivale.

În cazul rujeolei, copilul este contagios patru zile inainte şi tot atâta timp după aparitia eruptiei cutanate specifice afecţiunii. Perioada de contagiozitate este mai extinsă în cazul rubeolei( de la 7 la 10 zile inainte de eruptie şi aproximativ 5-7 după aceea). Cât ţine de varicelă, cea mai contagioasă începe cu aproximativ trei zile înainte de erupţia pe piele şi continuă în primele doua faze, până când veziculele prind crustă, adica vreo 5 zile după erupţie.

Toate cele trei boli sunt infecţii virale (cauzate de virusuri), ceea ce înseamna ca nu pot fi vindecate cu ajutorul medicamentelor, cu atat mai putin al antibioticelor. De regulă, medicul explică măsurile terapeutice ambulatorii, prescrie medicamente antipiretice, pentru a reduce temperatura sau antialgice, pentru calmarea durerilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu