Reprezentanţii patronatelor, nemulţumiţi de modificările la politica bugetar-fiscală

Modificările la politica bugetar-fiscală vor determina mediul de afaceri să se eschiveze şi mai mult de la plata impozitelor. Declaraţia aparţine reprezentanţilor patronatelor, care spun că, în 2012, ponderea economiei tenebre va creşte, încasările la buget se vor micşora, iar o parte din agenţii economici riscă să dea faliment.

Reprezentanţii patronatelor sunt nemulţumiţi de faptul că Executivul a ignorat mai multe propuneri ale mediului de afaceri şi a majorat povara fiscală.

"Primul este impozitul pe venit pentru unele întreprinderi, egal cu 12 %. Doi, este impozitul de care am vorbit mai sus, 6% plătite la dividente" Acoperirea celor trei zile pentru incapacitate temporară de muncă", a menţionat preşedintele Confederaţia Naţională a Patronatelor, Leonid Cerescu.

Şi transportatorii susţin că noile modificările în politica fiscală îi vor băga în faliment. Pentru a evita această situaţie, mulţi vor fi nevoiţi să-şi transfere afacerile în ţările vecine.

"Imposibil de a dezvolta acest business în Moldova şi noi o să-i punem în situaţie pe businessmeni să se ducă sau în Ucraina, sau în România, sau să înconjoare legea", a precizat preşedintele Uniunii Transportatorilor, Vladimir Florea.

La rândul lor, patronatele în agricultură învinuiesc autorităţile de promovarea unor politici fiscale discriminatorii. În special, se referă la stabilirea impozitului diferenţiat pentru companii.

"E mai uşor de divizat întreprinderea în câteva sute de gospodării ţărăneşti şi de activat în aşa mod ca să plătesc mai puţin şi oameni să primească salariile în plic", a afirmat preşedintele "Uniagroprotect", Alexandru Slusari.

Ca urmare a noilor politici fiscale, în 2012, ponderea businessului ilegal va creşte, spun reprezentanţii mediului de afaceri.

"Majoritatea agenţilor economici care vor desfăşura o activitate mai mare vor fi nevoiţi ca o parte din activitate s-o treacă în economia tenebră. Anul trecut, deja s-a mărit cu 4 puncte procentuale economia tenebră din Republica Moldova", a subliniat preşedintele Asociaţia Micului Business, Eugen Roşcovanu.

Statisticile arată că, în 2011, şi-au sistat activitatea peste 4 mii de întreprinderi mici şi mijlocii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu